Hoe ga ik om met voorbehouden handelingen in de mondzorg? Deze infographic geeft je inzicht

Karel Gosselink
1 minuut
Image
voorbehouden-handeling
Als je voorbehouden handelingen door je zorgpersoneel wilt laten uitvoeren, dan gelden er voorwaarden om aan te voldoen. Speciaal voor de mondzorg heeft de overheid deze nu op een rijtje gezet in een handzaam overzicht. Handig om in de praktijk op te hangen.

Handelingen met risico's voor de patiënt

Sommige handelingen in mondzorg brengen onaanvaardbare risico’s met zich mee voor de gezondheid van de patiënt wanneer ze worden uitgevoerd door ondeskundigen. Deze zogenoemde voorbehouden handelingen mogen enkel door - of in opdracht van - bevoegd zorgpersoneel worden uitgevoerd - zoals een tandarts. In de recent door het ministerie van VWS ontwikkelde infographic staan de voorwaarden om in opdracht voorbehouden handelingen in de mondzorg te mogen uitvoeren.

Schematisch inzicht in voorbehouden handelingen

De infographic geeft schematisch inzicht in wat zowel opdrachtgever als de opdrachtnemer moeten doen, zodat de voorbehouden handeling conform de Wet BIG wordt uitgevoerd. Ook wordt uitgelegd wanneer iemand bekwaam is om een voorbehouden handeling uit te mogen voeren. 

infographic VWS

Verschillende versies om te downloaden

De infographic kun je downloaden en printen om in de praktijk op te hangen. Ook is er een onlineversie (jpg) beschikbaar. 

Infographic om te printen (pdf)  Onlineversie infographic (jpg)

Meer weten over voorbehouden handelingen en taakdelegatie?

Alles over voorbehouden handelingen en taakdelegatie