E-boek helpt mondzorg verduurzamen

Hans Scholten
2 minuten
Team in overleg
Wat kan ik doen om mijn praktijk te verduurzamen? Hoe zorg ik voor een ‘groenere’ inrichting? En wat kan ik doen om bij de praktijkvoering het milieu minder te belasten? Dat zijn vragen waarop het nieuwe e-boek ‘Duurzame mondzorgprakijk’ antwoord geeft. 

Het e-boek helpt de mondzorg bij het verduurzamen van gebouwen, de inrichting en de praktijkvoering. Dat is nodig, want de zorg in Nederland is verantwoordelijk voor zo’n 7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland*. Dat is méér dan de uitstoot van Tata Steel en de grote steenkolen- en biomassacentrales in de Groningse Eemshaven bij elkaar.

Met haar duizenden praktijken en tientallen miljoenen patiëntcontacten draagt de mondzorg substantieel bij aan deze milieubelasting door de zorg. En moet ze dus evenredig bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. De klimaatimpact in de mondzorg terugbrengen heeft dubbel effect: enerzijds helpt het klimaatverandering tegengaan en tegelijk draagt het bij aan de gezondheid van mensen.

Zowel voor 'quick wins' als integrale doorlichting

Of het nu gaat om 'quick wins' of een integrale doorlichting van je praktijk, in het e-boek staan tips en adviezen voor elke fase. Zo kun je kijken hoe je je praktijkvoering kunt verduurzamen, hoe je je inrichting energiezuiniger kunt maken en welke aanpassingen aan je pand je kunt doen. Tot slot geeft het e-book je ook tips die je patiënten kunt meegeven. Behalve de tips zelf biedt het e-book ook handvatten voor een succesvolle aanpak van het vergroenen.

E-boek Duurzame mondzorgpraktijk

Tip: zet het e-book op het startscherm van je smartphone. Dan vind je het steeds gemakkelijk terug. Een link naar je beginscherm maak je heel gemakkelijk via de 'deelknop' in je browser.

Gebruik de Milieubarometer met 30% korting

Milieubarometer

Ga je aan de slag om je praktijk duurzamer te maken? Maak dan gebruik van de Milieubarometer. De tool helpt je om cijfermatig te onderbouwen hoeveel milieuwinst jouw milieubewuste beslissingen opleveren. Zo kun je zien of je op de goede weg bent en blijft. KNMT-leden krijgen 30% korting op het abonnement

Over het e-boek

Het e-boek is een uitgave van de KNMT en wordt onderschreven door NVM-mondhygiënisten en ONT. Het is tot stand gekomen met steun van Stichting Stimular en het ministerie van VWS.

* Bron: GUPTA-rapport 'Een stuur voor de transitie naar duurzame gezondheidszorg' (pdf)