De AKV-toets wordt vervangen door taalcertificaten

Laura van Gool
1 minuut
Image
Taalcertificaat-academy
Per 1 januari 2024 wordt de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV-toets) vervangen door het aanleveren van taalcertificaten op het vereiste taalniveau. De AKV-toets is nu een verplicht onderdeel van de erkenningsprocedure voor instroom van buiten de EU. Hierin wordt de Nederlandse taal, de Engelse taal en kennis van het Nederlandse zorgstelsel en medische uitdrukkingen getoetst.

Eenvoudigere procedure 

Door het afschaffen van de AKV-toets ligt de regie van het behalen van de juiste taalvaardigheid meer bij de aanvrager. Voor academische beroepen is de eis voor de Nederlandse taal B2+ en voor de Engelse taal B2. De aanvrager van buiten de EU kan na het overleggen van de vereiste taalcertificaten direct aan de slag met de beroepsinhoudelijke toets (BI toets). Deze toets is gebaseerd op de eindtermen van de Nederlandse masteropleiding Tandheelkunde en maakt een objectieve vergelijking mogelijk tussen de deskundigheid van de aanvrager en de kwaliteitseisen die aan de Nederlandse tandarts worden gesteld.

Meer informatie over de wijziging of over de vereisten van het taalcertificaat

Tip: wist je dat we bij de KNMT Academy ook cursussen aanbieden voor buitenslands gediplomeerden? Denk bijvoorbeeld aan de cursus Thuis in de Nederlandse dialoog.