facebook

5 eenvoudige tips voor het verduurzamen van je praktijk

Mark Zwartkruis
2 minuten
Duurzame tandenborstel waar een plant uit groeit
Duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Dat we binnenkort zelfs een specialistische ministerpost voor Klimaat en Energie hebben, bevestigt het belang van dit thema. Ook binnen de tandheelkunde worden steeds vaker stappen gezet om duurzaam te werk te gaan. Draag jij al je steentje bij? Met de jaarwisseling vers in het geheugen, is de tijd van goede voornemens aangebroken. Daarom delen we 5 tips voor het verduurzamen van je praktijk. 

1. Open de discussie over duurzaamheid

Verduurzamen van je praktijk werkt niet als jij als enige de kar trekt. Bespreek je motivatie dan ook eens met je collega’s of medewerkers en vraag hoe zij erin staan. Zo kweek je begrip voor wat je probeert te doen en kom je erachter of er breder draagvlak voor is binnen de praktijk. Als ze enthousiast reageren, laat ze dan vooral meedenken. Misschien zien zij heel andere zaken binnen de praktijk die duurzamer zouden kunnen. Zo wordt het echt een gezamenlijk doel om voor te vechten, in plaats van een (van bovenaf) opgelegd idee.

2. Stimuleer bewust reizen

Merk jij dat veel medewerkers, ook al wonen ze dichtbij, toch meestal met de auto naar de praktijk komen? Probeer dan eens het gesprek aan te gaan over alternatieve opties, zoals lopen, fietsen of het openbaar vervoer. Voor medewerkers die toch te verknocht zijn aan het comfort van de auto, is wellicht een carpoolclubje een goed alternatief. Mits ze bij elkaar in de buurt wonen natuurlijk. Om patiënten ook bewust te maken, kun je in de afspraakbevestiging of wachtkamer tips en alternatieven geven voor een fijne reis naar je praktijk.

Let op: dit thema onder de aandacht brengen, betekent natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven!

3. Ga zorgvuldig om met papier en water

Een mooie stap richting verduurzamen is het spaarzamer omgaan met papier en water. Verstuur verwijsbrieven en afspraakkaartjes waar mogelijk digitaal en kies nieuwe apparatuur bewust uit op een laag waterverbruik. Zo kun je met kleine aanpassingen al een groot verschil maken.

4. Bestel slim

Heb je veel opslagruimte en is het financieel geen probleem om grotere hoeveelheden in één keer te bestellen? Maak hier dan gebruik van! Een voorraadbeheersysteem waarbij één leverancier alleen spullen komt brengen als ze bij jou op zijn, helpt ook om onnodige vervoersbewegingen te voorkomen. Door zoveel mogelijk materialen bij dezelfde leverancier te bestellen én in grotere hoeveelheden, zorg je voor een efficiënte bezorging met zo min mogelijk vervuiling.

5.  Back to basics

Wellicht een gigantische inkopper, maar kijk ook bij je praktijk eens kritisch naar de dingen die we in onze eigen woningen steeds vanzelfsprekender zijn gaan vinden. Afval scheiden en recyclen, goede isolatie om onnodig stoken te voorkomen, zonnepanelen op het dak, minder gebruik maken van wegwerpproducten, noem het maar op. Allemaal dingen die je ook toe kan passen binnen de praktijk.

Meer weten over duurzaamheid, besparingstips en subsidiemogelijkheden? Kijk op www.knmt.nl/duurzaam