Ouderen

Het aantal ouderen neemt de komende jaren flink toe, ze blijven steeds langer zelfstandig wonen en houden steeds langer hun eigen gebit. Hoe speel je daar op in in de mondzorgpraktijk?

Praktijkwijzer mondzorg voor ouderen

Wil je je mondzorgpraktijk 'senior proof' maken? Gebruik dan de uitgebreide Praktijkwijzer 'Mondzorg aan ouderen' voor tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici. Hij bevat aanbevelingen en adviezen voor de zorg aan ouderen. Daarbij gaat het om de organisatie van de zorg, de vaardigheden en expertise van mondzorgverleners en de inrichting en toegankelijkheid van de praktijk.

Praktijkwijzer 'Mondzorg aan ouderen'

Tips

Tip: kwetsbare ouderen kunnen onder bepaalde voorwaarden vanuit de basisverzekering aanspraak maken op vergoeding van het U10-tarief (voor moeilijk behandelbare patiënten).

Bekijk tips van tandarts-geriatrie Claar Wierink:

Watch Omgaan met kwetsbare ouderen in de tandartspraktijk on YouTube.

Ouderen in beeld

Hoe zorg je ervoor dat ouderen je regelmatig blijven bezoeken? En hoe kun je ouderen die je niet meer ziet terug in je praktijk krijgen? Maak gebruik van deze hulpmiddelen:

Controleer je patiëntenbestand op de opkomst van oudere patiënten

Samenwerken in de eerste lijn

Wil je bij jou in de buurt beter samenwerken met huisartsen, thuiszorg, apothekers of andere zorgverleners? Dan kan een bijeenkomst een goede start zijn. Gebruik deze hulpmiddelen:

Ga je verdere stappen ondernemen? Bekijk het draaiboek implementatie lokale/regionale samenwerking van De Mond Niet Vergeten

Mondverzorging thuis of in het verpleeghuis

Multidisciplinaire Richtlijn Mondverzorging 

Wil je andere zorgverleners of kwetsbare ouderen informeren over of helpen bij de mondverzorging?

Wil je je verder verdiepen?

Deel jouw 'best practice'!

Wil je jouw ervaringen, materialen of project delen om andere tandartsen te inspireren? 

Geef jouw ouderen-initiatief door