AGB-code aanvragen

Om te kunnen deelnemen aan de administratieve processen in de zorg, zoals het declareren bij een zorgverzekeraar, moeten zorgverleners en zorgondernemingen in het AGB-register staan. Ze krijgen dan een unieke AGB-code.

Met de AGB-code kan de zorgaanbieder en de praktijk of de instelling worden geïdentificeerd. Een correcte registratie in AGB is van belang voor een snelle afhandeling van declaraties bij de zorgverzekeraars. De AGB-code wordt als identificerende sleutel toegepast in het declaratieverkeer, is van belang bij de contractering met zorgverzekeraars en de vindbaarheid via bijvoorbeeld zorggidsen.

Het AGB-register op de website van Vektis kent drie types zorgaanbieders: zorgverleners (je persoonlijke AGB-code), ondernemingen, vestigingen en zorgverleners. In het AGB-register is een zorgverlener gerelateerd aan de vestiging(en) waar zij werkzaam is. Een vestiging is weer gerelateerd aan de onderneming.

Als zorgverlener zijn je persoonlijke gegevens en je bevoegdheid gekoppeld aan je unieke AGB-code. Ook tandartsen in loondienst kunnen een AGB-code aanvragen.

Voor je een AGB-code voor je (zzp-)onderneming kunt aanvragen moet je hebben voldaan aan de meldplicht bij het CIBG. Uiteraard moet je ook eerst je inschrijving in het Handelsregister bij KVK regelen, evenals je BIG-registratie.

Houd er rekening mee dat het aanvragen van een AGB-code 6 weken kan duren. Pas daarna kun je vervolgstappen nemen.

Aanvragen AGB-code

Informatie over de AGB-code voor starters in de zorg

starten als tandarts
Vektis