Image

Campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!'

Een behoorlijke groep kinderen in Nederland mist de nodige preventieve mondzorg. Ze komen niet bij de tandarts en ook thuis wordt niet altijd goed voor hun gebit gezorgd. Deze situatie gaan we verbeteren met de campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’

We hebben je hulp hard nodig

Via mondzorgpraktijken en via verschillende organisaties benaderen we de ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar:

  • jeugdgezondheidszorg
  • zorgverzekeraars
  • voedsel- en kledingbanken
  • wijkcentra
  • sportverenigingen
  • basisscholen

We vragen deze organisaties ons te helpen bij het verspreiden van de campagne. Ben jij werkzaam of actief bij een van deze partijen? Help ons dan en verspreid en deel de campagne!

Hang bijvoorbeeld de posters op, zet je social media in of je e-mailnieuwsbrief. Bekijk de pagina's van de deelcampagnes voor alle materialen die je daarbij kunt gebruiken.

Deel de campagne

De campagne 'De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!' bestaat uit verschillende delen.

Campagne 'Tips'

In deze deelcampagne delen we de belangrijkste tips voor een gezonde kindermond:

Tips voor gezonde tanden van je kind

Campagne 'Naar de tandarts'

In deze deelcampagne roepen we jonge ouders op hun kind mee te nemen naar de tandarts. Ook benadrukken we het belang van tanden (na)poetsen:

Ga met je kind naar de tandarts

Posters met tips voor gezonde tanden van je kind

Doel campagne: meer tandartsbezoek en dagelijks thuis poetsen

De campagne heeft tot doel jonge ouders te helpen goed voor de tanden van hun kind te zorgen en ervoor te zorgen dat alle kinderen regelmatig naar de tandarts gaan.

Meer dan helft 2- en 3-jarigen niet naar tandarts

Uit cijfers van Vektis blijkt dat meer dan de helft (56,6%) van de 2- en 3-jarige kinderen de tandarts niet heeft bezocht in 2021. Er zijn dus nog steeds ouders die niet weten wat goed is voor het gebit en de mondgezondheid van hun kind. Dat moet en kan beter!

Mondgezondheid 11-jarigen kan beter

De mondgezondheid van 11-jarigen stagneert of gaat zelfs achteruit, aldus het laatste Signalement Mondzorg van Zorginstituut Nederland. Ook dit kan en moet beter.

Beter poetsen door ouders en regelmatig naar de tandarts

Om op te groeien met een gezonde mond worden ouders daarom gestimuleerd hun kinderen van jongs af aan dagelijks thuis te helpen bij het poetsen en ze 2 keer per jaar mee te nemen naar de tandarts, ook als zij geen klachten hebben. Zo kunnen gaatjes worden voorkomen!

Bekendheid mondzorg in de basisverzekering voor kinderen vergroten

Ook is bij veel mensen niet bekend dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar vanuit de basisverzekering wordt betaald.

Voor ouders: Alles over het gebit

Alle voor ouders belangrijke informatie en adviezen voor een gezond gebit van hun kind(eren) zijn terug te vinden op www.allesoverhetgebit.nl.

Hierbij richten we ons speciaal op ouders met lagere gezondheidsvaardigheden.

Omdat de drempel tot het maken van een afspraak met de tandarts zo laag mogelijk moet zijn, communiceren we dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar ouders niets extra’s kost.

Voor tandartsen: Vademecum

Voor de tandarts is het Vademecum een handig hulpmiddel om te checken welke behandelingen er precies in het basispakket zitten. Mocht er sprake zijn van behandelingen bij kinderen die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, informeer de ouders dan vooraf over de kosten. En adviseer hen de polisvoorwaarden bij hun zorgverzekeraar te controleren. 

Verzekeraars kunnen verschillende voorwaarden hanteren. We hebben de polisvoorwaarden jeugd 2024 op een rijtje gezet.

Op de hoogte blijven met onze nieuwsbrief

Speciaal voor mensen die werken in de jeugdgezondheidszorg en de openbare gezondheidszorg en voor andere geïnteresseerden brengen wij 2 tot 4 keer per jaar de nieuwsbrief ‘Mondgezondheid jeugd’ uit. Hierin brengen we op een laagdrempelige manier ontwikkelingen in de mondzorg voor kinderen onder de aandacht.

Meld je aan voor deze nieuwsbrief