The Effect of REGENFAST on Periodontal Soft Tissue Wound Healing in an in Vitro Model

De bachelorscriptie 'The Effect of REGENFAST on Periodontal Soft Tissue Wound Healing in an in Vitro Model' van Amber Versteeg, Elize Verhoeven en Quinn Colen (Radboud Universiteit) is een van de genomineerden voor de KNMT Bachelorscriptie Award 2024. Op deze pagina kun je de samenvatting van hun scriptie lezen. Ook vertellen de Nijmeegse studenten over hun onderzoek en het belang ervan.
Watch Amber Versteeg, Elize Verhoeven en Quinn Colen - Radboud Universiteit on YouTube.

Breng je stem uit

Inleiding

Gingivale recessie, een aandoening waarbij het tandvlees zich terugtrekt, komt wereldwijd bij meer dan twee derde van de bevolking voor. Deze aandoening kan leiden tot ongemakken zoals gevoeligheid, een verhoogd risico op cariës en esthetische problemen. Momenteel zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor gingivale recessie, waaronder chirurgische ingrepen die het blootliggende worteloppervlak opnieuw bedekken met weefsel. Zo behoren een flapoperatie of een weefseltransplantatie uit het gehemelte tot de mogelijkheden. Deze transplantatie wordt op dit moment gezien als de gouden standaard. De invasieve ingreep gaat echter wel samen met een pijnlijk herstel en kans op vervelende complicaties zoals ontstekingen en necrose van het weefsel. 

Om het succes van chirurgische ingrepen bij de behandeling van gingivale recessie te verbeteren en ongemak en complicaties te verminderen, is effectieve wondgenezing van belang. Hyaluronzuur (HA) en polynucleotiden (PN) vertonen beide een gunstig effect op wondgenezing. Deze componenten zijn samengebracht in het product REGENFAST. Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar de specifieke werking van dit middel. Het doel van dit onderzoek was daarom om het effect van REGENFAST op verschillende cellen van het parodontium te onderzoeken, namelijk de gingivale fibroblasten (HGF), de parodontaal ligament cellen (PDL) en de mesenchymale stamcellen (ofwel pre-osteoblasten) (MSC).

Onderzoeksmethode

Het onderzoek bestond uit drie deelstudies. De hypothese van het eerste onderzoek stelde dat het effect van REGENFAST op het celgedrag concentratieafhankelijk is. Oplossingen van 0%, 0,1%, 0,5%, 2,5% en 5% REGENFAST (bevat 1% HA en PN) en een 0,05% hyaluronzuuroplossing werden getest op MSC, HGF, en PDL-cellen. Door middel van AlamarBlue-kleuringen op verschillende dagen kon worden gekeken naar de celproliferatie in de verschillende groepen. 

De tweede hypothese stelde dat de kras, die zou fungeren als een artificiële wond voor een in vitro scratch assay, gestandaardiseerd gemaakt kon worden. Door krassen te maken in monolagen van de drie celtypen en deze te analyseren met het softwareprogramma ImageJ, werd de oppervlakte van de krassen bepaald en vergeleken.

Ten slotte werd de hypothese gesteld dat REGENFAST een groter positief effect heeft op de genezing van een kunstmatige wond in een in vitro wondgenezingsonderzoek dan hyaluronzuur alleen. Door krassen te maken in monolagen van de MSC, HGF en PDL-cellen en daardoor kunstmatige wonden te creëren, kon het herstel worden beoordeeld. Het herstel werd beoordeeld door de oppervlakken van de krassen na toevoeging van 5% REGENFAST of 0,05% hyaluronzuur te vergelijken met controles over een periode van twee dagen. Microscopische afbeeldingen werden gemaakt op dag 0, 1, en 2 om de sluiting van de wonden met ImageJ te bepalen.

Resultaten en conclusie 

Voor de PDL-cellen werd een concentratieafhankelijk effect van REGENFAST gevonden. Daarnaast bevestigden de resultaten van de validatietest dat de handmatig gemaakte krassen gestandaardiseerd en betrouwbaar waren voor alle celtypen. Tot slot vertoonde het effect van zowel REGENFAST als hyaluronzuur in een in vitro wondgenezingsonderzoek een versterkend effect op de celproliferatie en migratie voor HGF, PDL en MSC. Dit maakt dat beide producten kunnen dienen als mogelijke optie voor ondersteunende therapie om de genezing van de zachte parodontale weefsels te bevorderen.

Discussie 

De concentratie van REGENFAST die in dit onderzoek werd gebruikt, komt niet volledig overeen met de literatuur, omdat er geen eenduidige klinische concentratie voor hyaluronzuur bestaat. REGENFAST werd vergeleken met combinaties van HA en PN combi-behandelingen, waarbij soms verschillen in concentratie optraden. Aangezien REGENFAST echter een vastgestelde farmaceutische dosering heeft, was differentiatie binnen dit onderzoek niet mogelijk.

De verschillende onderzoeksopzetten leidden tot uiteenlopende resultaten. In het eerste experiment, gericht op celproliferatie, kwamen de positieve effecten van REGENFAST minder duidelijk naar voren dan in het laatste experiment, dat focuste op migratie. Bij de toevoeging van een 5% REGENFAST-oplossing was er namelijk een significant betere wondsluiting zichtbaar vergeleken met de controle, wat niet werd waargenomen in de eerste studie met AlamarBlue-kleuringen.

Een ander interessant punt is dat de resultaten een vergelijkbaar effect op celgroei en wondgenezing laten zien bij de hyaluronzuur- en REGENFAST-groep. Bij het vergelijken van de wondsluiting onder invloed van beide middelen werd een significant snellere sluiting gemeten in vergelijking met de controle, maar er was geen significant verschil tussen de twee groepen zelf, wat in tegenspraak is met eerdere studies waarop de hypothese was gebaseerd.

Terug naar het scriptieoverzicht 2024