Filters

IQual themaprogramma Patiëntveiligheid

Data en locaties

Plaats Datum Spreker Aanmelden
Groningen - Van der Valk Hotel Hoogkerk Donderdag 17 oktober Ian Leistikow Aanmelden
Dordrecht - Van der Valk Hotel Dordrecht Woensdag 30 oktober Ralph So Aanmelden
Roermond - Theaterhotel De Oranjerie Woensdag 20 november Ralph So Aanmelden
Amsterdam - Van der Valk Hotel Oostzaan Woensdag 27 november Ian Leistikow Aanmelden
Utrecht - KNMT Woensdag 4 december Ralph So Aanmelden
Arnhem - Papendal Woensdag 11 december Ian Leistikow Aanmelden

 

Het is u vast wel eens overkomen: uw patiënt maakt een onverwachte beweging waardoor u met de boor (bijna) de mondbodem raakt. Of bij het wegspoelen van het etsmiddel belandt de ets niet in de afzuiger, maar op het gezicht van uw patiënt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van incidenten die regelmatig voorkomen in de dagelijkse praktijk en die kleine of grote(re) gevolgen kunnen hebben voor uw patiënt.

Deze incidenten legt u vast in het meldsysteem van de praktijk. Niet met als doel om vast te leggen wie een fout heeft gemaakt, maar om met het team te zoeken naar de werkelijke oorzaak van het incident om de kans op herhaling te verkleinen.

Onderwerpen en sprekers regiobijeenkomsten

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan de besten overkomen. Daar weten Ian Leistikow en Ralph So alles van. Allereerst vanuit hun eigen werkervaring als arts en anesthesist in het ziekenhuis, maar ook vanuit hun rol als IGJ-inspecteur en medisch manager kwaliteit en innovatie. Zij vertellen tijdens de introductiebijeenkomsten over hun eigen ervaringen met incidenten en wat het bespreken en analyseren van incidenten hun teams heeft opgeleverd.

Een ander belangrijk onderdeel van patiëntveiligheid is medicatieveiligheid. Bent u zich bewust van welke bijdrage u kunt leveren aan het voorkomen van antibioticaresistentie en verspreiding van resistente micro-organismen? De artsen of apothekers van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) leggen het u tijdens de regiobijeenkomst uit.

Programma

Tijd Onderwerp
18.00u Ontvangst met broodjes
19.00u Lezing Patiëntveiligheid
19.45u Pauze
20.15u Lezing Antibiotica
21.00u Introductie Dentalplek: het online communicatieplatform voor IQual-leden
21.30u Afsluiting bijeenkomst
'Helder, niet onnodig lang en interactief' - Mahsa Rezaei, tandarts in Hellevoetsluis

Meld u aan voor de IQual-bijeenkomst bij u in de buurt en ontvang voor uw groep het boek 'Voorkomen is beter' van Ian Leistikow.

Studiepakket Patiëntveiligheid

Hoe maakt u zelf een goede analyse van een incident en zorgt u ervoor dat u en uw team hier ook iets van leren? Daar helpt het nieuwe IQual studiepakket Patiëntveiligheid u bij. Dit studiepakket komt na de regiobijeenkomsten beschikbaar.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem contact op met het IQual-secretariaat via IQual@knmt.nl.