Filters

Jeugd

Wat kunt u als tandarts, naast uw werk aan de stoel natuurlijk, doen om meer kinderen te laten opgroeien met een gaaf gebit? Op deze pagina verzamelt de KNMT verschillende voorlichtings- en aanverwante initiatieven om dit doel te bereiken.

Cariëspreventiemethode  Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf is een door het Ivoren Kruis ondersteunde cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës.

Communicatie- en preventieconcept Glansje

Glansje is een compleet communicatie- en preventieconcept met als doel kinderen van 4-9 jaar en hun omgeving (ouders, grootouders, scholen enzovoorts) te stimuleren in goed mondzorggedrag. Glansje is een initiatief van JTV Mondzorg voor Kids.

Communicatie- en preventieconcept Johnny Joker

Johnny Joker wil mondzorgprofessionals ondersteunen met leuke én effectieve tools om het gedrag van kinderen positief te beïnvloeden. Humor en motivational interviewing staan centraal in de methode. De Johnny Joker aanpak wordt geëvalueerd, gevalideerd en verbeterd aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Johnny Joker sluit aan bij zowel 'Hou je mond gezond!' als 'Gewoon Gaaf'.

Poetsles op school: ‘Hou je mond gezond!’

Tandartsen, mondhygiënisten, preventie- en tandartsassistenten geven op initiatief van het Ivoren Kruis poetslessen op basisscholen en peuterspeelzalen

Op school: Trammelant in Tandenland

Trammelant in Tandenland is een programma voor kinderen van groep 1 t/m 4 en hun ouders. Elke groep krijgt een prentenboek en verspreid over het schooljaar drie (animatie)filmpjes te zien. Het programma speelt zich op school én thuis af.

Evenement: Toothcamp

ToothCamp is een theatraal informatief evenement over mondgezondheid voor kinderen uit groep 8 van de basisschool. Het doel is bij deze (pre-)pubers positieve motivatie op te wekken voor de verzorging van hun eigen mond door middel van humor, spanning en verrassingen.

Blader door het Toothcamp-boekje '10 tips voor slimme 10ers' (u kunt ook gedrukte exemplaren van dit boekje bestellen

In de wachtkamer: poster en ansichtkaarten

Poster '5 tips voor een gezonde kindermond' (pdf; om te printen; u kunt deze wachtkamerposter ook bestellen in A3-formaat)
Bestel ansichtkaarten ’5 tips voor een gezonde kindermond’

Onderzoek: Gezonde Peutermonden

Gezonde Peutermonden is een onderzoeksproject waarbij mondzorgcoaches baby’s en peuters vanaf 6 maanden zien bij hun reguliere consultatiebureaubezoeken. Dit programma is gericht op het verbeteren van de mondgezondheid bij peuters.

Onderzoek: GigaGaaf

In het project GigaGaaf van TNO, de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmusuniversiteit verwijzen consultatiebureaus alle ouders met kinderen van zes maanden actief door naar mondzorgprofessionals. De professionals stemmen hun aanpak vervolgens volledig af op de individuele gevallen: sommige ouders hebben intensievere begeleiding nodig dan andere. Met deze strategie proberen de onderzoekers de mondgezondheid van kinderen te verbeteren en de sociaaleconomische verschillen daarin te verkleinen.

Deel uw 'best practice'!

Wilt u uw ervaringen, materialen of project delen om andere tandartsen te inspireren?

Geef uw jeugd-initiatief door