Filters

KNMT Studentencongres 2019

 

 

Het KNMT-Studentencongres is hét jaarlijkse evenement voor masterstudenten tandheelkunde. In 2019 vond het congres plaats op vrijdag 4 oktobermet als thema Future Proof.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust via congresbureau@knmt.nl.

 10.15u Ontvangst en registratie 

Welkom bij het Studentencongres 2019.

 11.00u Opening 

KNMT bestuurslid Richard Kohsiek opent het Studentencongres

11.15u Plenaire sessie: Sociale robotica in de zorg

Sociale robotica, het is meer en meer in opkomst. Wat zijn de kansen voor de zorgsector? Hoe staat het met de praktische toepassing ervan? En kunnen robots wel van toegevoegde waarde zijn in ons leven? Xenia neemt je graag mee in de wereld van de zorgpraktijk. De plek waar sociale robots reeds onderdeel vormen van zorg experimenten. Je krijgt een unieke kijk achter de schermen van de uitdagende veranderprocessen die verkenning van sociale robotica met zich meebrengen. Een verfrissende combinatie van innovatie en verandering!

Over de spreker
Xenia Kuiper is een innovator met veel ervaring binnen de zorg. Werkzaam als verbinder tussen de werelden van startups en corporates. Met veel kennis van veranderprocessen die zorginnovaties als sociale robotica met zich meebrengen. Voeten in de klei gecombineerd met strategische visie, is wat Xenia kenmerkt.
 
 12.00u Bekendmaking winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 

Wie gaat er dit jaar naar huis met de felbegeerde NT-GSK Bachelorscriptie Award? Jack Plooij, tandars en pitreporter in de Formule 1, maakt de winnaar bekend.

 12.30u Lunchpauze

Tijd om de innerlijke mens te verzorgen! Uitgegeten? Bezoek dan de sponsormarkt en raak geinspireerd door de nieuwste (tand)technische snufjes, bekijk gave en handige producten of ga in gesprek met organisaties waar jij misschien later aan de slag kan als tandarts!

 13.30u en 14.15u Inspiratiesessies 1 & 2 

ABN AMRO - Dentist, step into your financial future 

Are you ready for the next step? Nog even en je hebt de tandartsbul in de pocket. Er komt dan heel veel op je af. Voordat je als tandarts aan de slag kunt gaan, moet je veel regelen: BIG registratie, KVK verzekeringen etc. Daarnaast moet je veek keuzes maken. Ga je in loondienst of werken als ZZP'er? Waar ga ik wonen en werken? Wat ga ik verdienen Kan ik een huis kopen? En hoe zit het met mijn studieschuld? Op al deze vragen krijg je antwoord van Arjan Wijnands, Thera Evers en Nancy Jonkman-Koenis tijdens deze interactieve workshop.


 

Colgate - De Nieuwe Tandarts en Kindervriendelijke mondzorg

''De Nieuwe Tandarts” handelt in de geest van eeuwenoude wijsheid; vroegtijdig ziekte herkennen en de ziekteveroorzakende disbalans herstellen zodat het ziekteproces stopt. Dit is dé basis van preventie én Kindvriendelijke Mondzorg. De Nieuwe Tandarts is dus geen technisch reparateur maar een nieuwsgierige procesbegeleider. Kwalitatief goede tandheelkunde leveren bij kinderen, zonder dat ze daar eventueel bang van worden, is een uitdaging met name wanneer die “invasief” is. Daarom is het van belang kennis te nemen van “Kindvriendelijke Mondzorg”. 

Verneem over de vier binnen dit concept passende behandelopties: begeleiding bij Preventie, ZilverDiamineFluoride, Glasionomeer en de aantrekkelijk eenvoudige “Hall technique”. Kindvriendelijke Mondzorg kan zowel eenvoudig als goedkoop zijn en toch een slagingskans van 95% hebben. Hoor over kindertandheelkunde vanuit de verwijs- kinderkliniek TandInZicht.

Arie Riem is al meer dan 30 jaar tandarts en werkte vanaf begin af aan met bijzondere zorggroepen. Ook is hij van verschillende verenigingen bestuurslid geweest. Sinds 2009 is het hem gelukt om buiten het ziekenhuis behandelingen onder algehele anesthesie uit te voeren. Hij is er trots op om zo doende veel kinderkiespijn de wereld uit te helpen. Echter hoe veel beter zou het zijn wanneer dit soort hulpverlening niet meer nodig is !? Hij gelooft dat het mogelijk zal zijn om caries te stoppen en in ieder geval dat het mogelijk is om adequaat te behandelen als “Kindertandarts zonder boor”!

     


Aon - Welke keuze maak jij na je tandartsenopleiding? Start je als zelfstandige of toch liever in loondienst?

Zo aan het einde van je opleiding komt er veel op je af. Zo ook de keuze om in loondienst te gaan of te starten als zelfstandige. Het is dan belangrijk om vooraf te weten welke keuze bij jou past en wat je als beginnende tandarts tijdig geregeld moet hebben om gezond van start te kunnen. Als zelfstandige tandarts wordt je bijvoorbeeld gelijk ook zelfstandig ondernemer. Je wordt dan zelf verantwoordelijk voor je inkomen en je medisch handelen. Tevens wordt er van je verwacht dat je aan de nodige fiscale eisen voldoet. Welke dat precies zijn is onder andere afhankelijk van de werkvorm waar je voor kiest. Kortom allemaal zaken waar je tot nu toe nog niet zoveel aandacht aan besteed hebt. Met deze workshop krijg je van Aon een praktisch overzicht met mogelijkheden en wat je op tijd dient te regelen om als tandarts gezond van start te kunnen. Zo kun je goed voorbereid je keuze maken en zonder verrassingen aan de slag. Deze workshop wordt verzorgd door Ewout van Schaik, adviseur Gezondheidszorg & Welzijn. 


Directe tandvervanging: het kan beter, sneller en goedkoper

Edith Groenendijk gaat spreken over de do's en don'ts die belangrijk zijn voor het welslagen van de IIPP. 
Ze vertelt over een nieuw behandelprotocol, dit begon in 2008. Dat jaar ontmoette ze een collega waarmee ze met de destijds beschikbare literatuur een ''immmediate implant placement and provizionalisation (IIPP) heeft ontwikkeld. Dit heeft uiteindelijk tot een promotieonderzoek geleid waarbij de Universiteiten van Groningen en Nijmegen betrokken waren. Inmiddels is het 10 jaar later en is IIPP een veelbesproken behandelmethode in de literatuur. Toch moet er voorzichtig worden gelezen, omdat het welslagen van IIPP sterk afhankelijk is van de manier waarop de behandeling wordt uitgevoerd. 
Noord Negentig - Hoe houd ik mijn praktijk financieel beheersbaar en de belastingsdruk zo minimaal mogelijk 

Om maar direct met de deur in huis te vallen met het slechte nieuws: in deze sessie zal je als tandarts geen inspirerende ideeën opdoen voor de uitoefening van je vak.

Dan had je maar economie of fiscaal recht moeten gaan studeren!
 
Het goede nieuws is, dat wij wel jou gaan helpen met het creëren van een omgeving op financieel en fiscaal gebied wat duidelijkheid, rust en voldoening zal geven.
Dat zijn dan weer prima omstandigheden waarin je in alle rust ongelofelijk inspirerend bezig kan zijn op je vakgebied!
 
Oftewel, we geven geen inspiratie maar wij zorgen voor een inspirerende omgeving!
 
In de praktijkvoering krijg je te maken met allerlei financiële zaken.

Hoeveel omzet draai ik per dagdeel? Wat is mijn ideaal voor wat betreft omzet, gegeven mijn kwaliteitsstandaarden? 
Wat zijn noodzakelijke kosten en hoe houd ik die onder controle? 
Hoe krijg ik zo snel mogelijk mijn verrichting gedeclareerd en betaald? 
Welke afwegingen moet ik maken voor de aanname van personeel en voor investeringen? 
Hoeveel mogen mijn privé bestedingen zijn, nu en op langere termijn?
 
Teneinde tot zinnige antwoorden hiervoor te komen, is een financiële structuur die realtime en up to date is de noodzakelijke basis.
Het leuke is dat met de huidige IT middelen, dit op een hele eenvoudige wijze is in te vullen. Op elk moment inzicht in je financiële situatie geeft duidelijkheid en rust!
 
Vervolgens is er een minder geliefde partij altijd zeer geïnteresseerd in jouw financiën, namelijk de belastingdienst! Uiteraard wil je wel aan je verplichtingen voldoen, maar toch niet meer dan strikt noodzakelijk.
Wij kunnen jou dan een voldaan gevoel gaan geven! Hierbij spelen de volgende vragen een rol:
- Welke rechtsvorm is voor mij het beste?
- Waar ligt de grens van zakelijke kosten?
- Hoe kan ik het beste vermogen opbouwen in de komende jaren?
 
Met onze sessie wordt dus financiële duidelijkheid en rust, alsmede fiscale voldoening gecreëerd. Dat is dan weer een uitstekende basis voor de ontwikkeling van zeer inspirerende gedachten! 
KNMT - Een klacht, niet altijd te voorkomen. Wel altijd te verhelpen.

Stan Banus, bedrijfskundige en mediator, vertelt over klachten. Hij legt de focus op het vinden en benutten van gezamenlijke belangen, om conflicten op te lossen of te optimaliseren. Sinds 2017 is hij werkzaam bij de KNMT als klachtenfunctionaris, daarnaast is hij betrokken bij de doorontwikkeling van de klachtenregeling en geeft hij presentaties en workshops over het onderwerp. 

Tijdens deze workhop gaat hij het ook hebben over klachten; Na je afstuderen beschik je over een ruime hoeveelheid actuele kennis en kunde om invulling te geven aan het vervolg van je carrière. Je handelt volgens de professionele standaard, je bent vriendelijk en het gevolg laat zich dan ook voorspellen: allemaal tevreden patiënten. Zo gaat het gelukkig ook meestal. Maar het kan ook mis gaan. De patiënt is niet tevreden en samen kom je er niet uit. Er wordt een klacht tegen je ingediend. Wat dan? Dat is het onderwerp van deze sessie. Voorkomen en verhelpen van klachten. 
 
 15.00u Pauze 

Tijd voor een drankje en hapje en bezoek de sponsormarkt

 15.30u Keuzelezing 1: De digitale toekomst van de tandheelkunde

Nieuwe technologie heeft een enorme impact op ons handelen en op de maatschappij. Zo zal nieuwe technologie ook ons handelen als tandarts enorm gaan beïnvloeden. En feitelijk is dat de laatste jaren al begonnen met de introductie van intra-orale scanners en 3D printers. Deze waren in de eerste jaren nog niet gemakkelijk te bedienen, maar zijn inmiddels op het niveau dat ze binnen afzienbare tijd de traditionele technieken zullen gaan vervangen. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de technologie die op dit moment beschikbaar is en van technologie die binnen enkele jaren beschikbaar komt en de invloed die dit allemaal zal hebben op ons werk als tandarts.

Over de spreker

Joerd van der Meer deed in 1989 tandartsexamen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). In 1996 begon hij als docent voor de disciplinegroep Tandheelkunde/Mondhygiëne van de RuG. Sinds januari 2002 is hij parttime werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar hij in 2016 is gepromoveerd op 3D technologie en digitale workflows.

15.30u Keuzelezing 2: Digitale beeldvorming in esthetiek

Met de grote vooruitgang in de esthetische tandheelkunde zijn niet alleen de resultaten enorm toegenomen, maar ook de verwachtingen. Mondige patiënten met hoge eisen in een toenemende claimcultuur maken van de esthetische zone een gebied met glad ijs. Daarom is voorspelbaarheid het sleutelwoord tot een haalbaar succes. Met deze presentatie laat Paul op toepasbare wijze zien hoe digitale fotografie, video en Smile Design helpen om het esthetisch behandelplan vooraf inzichtelijker maken. Om zo te komen tot reële verwachtingen, betere communicatie en een mooier resultaat.

Over de spreker

Paul de Kok is erkend restauratief tandarts (NVVRT) op de Kliniek voor Parodontologie Amsterdam (KvPA), waar hij op verwijzing patiënten met restauratieve en esthetische problemen behandeld. Daarnaast is Paul als onderzoeker verbonden aan de afdeling materiaalkunde van ACTA, heeft hij internationale en Nederlandse publicaties op zijn naam staan en hij geeft regelmatig lezingen op zijn vakgebied.

  16.15u Zaalwissel

Op naar de volgende sessie

 16.20u Plenaire sessie: T-scan in de dagelijkse praktijk
De inzet van T-scan heeft in de dagelijkse praktijk van Maarten van Geelen een vaste plaats verworven in de volle breedte van het vak. Van restauratieve tandheelkunde tot orthodontie en van volledige prothese tot TMD. Aan de hand van klinische casussen neemt hij jullie mee hoe deze niet eens zo nieuwe technologie in te zetten en hoe het inzichten, net zoals dat bij hem gebeurde, totaal kan veranderen.  
Wat doet  T-scan eigenlijk en voegt het iets toe aan gebruik van het vertrouwde articulatiepapier?
 
Over de spreker
Maarten van Geelen bedrijft de tandheelkunde vanuit een holistische benadering en heeft de heilige overtuiging dat tijd nemen het sleutelwoord is in succesvolle tandheelkunde: Slow Dentistry. Daarnaast beschouwt hij de T-scan als de belangrijkste ontwikkeling in zijn tandheelkundige loopbaan. Hij zet de 25 jaar ervaring niet zelden in bij benaderen van tandheelkundige complexe casussen en heeft hij nacholing in ervaring met herkennen van psychomatiek. 
 
17.00u Pauze en sponsormarkt 

Tijd voor een drankje en hapje en bezoek de sponsormarkt

17.20u Plenaire sessie: Verslavingstandheelkunde

In de presentatie vertelt Marijn Buikstra hoe bij CBT Jellinek met mensen met een middelenverslaving behandeld worden.  Ook zal het gaan over verschillende soorten drugs en hoe drugs het gebit beschadigt. CBT Jellinek is het enige CBT dat louter verslaafden uit heel het land behandelt. Patiënten zijn op het CBT onder behandeling in het kader van harm reduction en resocialisatie. Dus om hun mond gezond te maken, en ze voor te bereiden op terugkeer naar de reguliere tandarts.

Marijn Buikstra is sinds 2012 werkzaam bij CBT Jellinek in Amsterdam en behandelt mensen met een verslavingsproblematiek. Het werken met bijzondere doelgroepen maakt de tandheelkunde extra interessant, zodoende is ze gestart met de opleiding tot tandarts Maxillo Faciaal Prothetiek in UMC Utrecht. 

17.50u Plenaire afsluiting en bekendmaking studentlid ledenraad KNMT

Wie neemt het stokje over van Amarins Rijpkema en denkt en praat namens de studenten Tandheelkunde mee in de ledenraad van de KNMT? In 2019/2020 komt deze student(e) in ieder geval uit Nijmegen. Lijkt het jou ook wel wat?  Meld je dan voor 14 september aan.

Zoals jullie gewend zijn sluiten we het Studentencongres op spectaculaire wijze af. Hoe? Dat blijft nog even een verrassing!

  18.20u Diner en aansluitend feest

 We sluiten deze leuke en leerzame dag af met een spetterend feest!

21.00u Vertrek bussen

Vertrek bussen naar de faculteiten en vertrek pendelbussen naar station Maarssen

 

Standhouders op het congres 2019

ABN AMRO Bank
 
AON Colgate Delcies BV
Dentalair Products Nederland B.V. Dental Bauer Dental Care Professionals Dental Clinics
DentConnect Dental Management Game Fresh tandartsen
 
GSK
Henry Schein Ivoren Kruis Kenniscentrum
suiker & voeding
KRT
Ministerie van Defensie Mondfotografie Movir Nobel Biocare Nederland BV
Noord Negentig Accountants Pharmeon Rovidam
Mondzorgbanen
Sibbing
Toothcamp Voco VVAA
 
 

 

Total votes: 121

We tellen af: