Laatste nummer

Artikelen uit het NT

14 november 2019

Bente van Leeuwen (28) werkt sinds vier jaar als tandarts. Ze houdt van fotograferen, cactussen en haar patiënten (meestal).

0 reacties
22 oktober 2019

‘Niet roken maar koken’: dat is de titel van het nieuwe boek van longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. De 2 anti-rookactivisten maakten een kookboek waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Stichting Rookpreventie Jeugd. Volgens Dekker zijn tandartsen de uitgelezen zorgverleners om patiënten te helpen stoppen met roken. “Je hoeft een patiënt niet te begeleiden, maar hem erover laten nadenken is al fantastisch."

0 reacties
17 oktober 2019

Hoe reageer je als iemand je vraagt om van plek te ruilen? Ben je iemand die dat makkelijk doet of blijf je stevig op je eigen plek staan? Al snap ik dat dit contextueel wellicht anders kan zijn.

0 reacties
17 oktober 2019

Een patiënte vraagt u of u naar haar zoontje van vier maanden wilt kijken. De jongen heeft sinds ongeveer twee maanden met enige regelmaat hinder van zijn mond hetgeen zich uit in minder goed eten en met enige regelmaat aanraken van de tong met zijn vingers. Hij is dan ook wat hangerig. De ouders viel op dat er een rode afwijking op zijn tongrug zat en vermoedden dat dit de oorzaak van zijn klacht was.

0 reacties
17 oktober 2019

Oorlog, natuurgeweld, economische omstandigheden, hongersnood, een totalitair regime. Omstandigheden waardoor wereldwijd mensen besluiten huis en haard achter zich te laten om elders een veilige en betere toekomst te zoeken. Vaak ongeacht de risico’s die met hun vlucht gepaard gaan, soms ook in de wetenschap dat ze elders niet of nauwelijks gewenst zijn.

0 reacties
Superhelden
17 oktober 2019

Praktijken worden steeds groter en ze zijn gehouden aan steeds meer wet- en regelgeving. Dat maakt het runnen van een praktijk een steeds serieuzere aangelegenheid. Een praktijkmanager kan soelaas bieden. Maar waar moet zo iemand aan voldoen, wat zijn de valkuilen en hoe vindt u de persoon die bij uw praktijk past? De redactie van het NT zocht het uit.

0 reacties
17 oktober 2019

De hele dag in de meest onmogelijke houdingen zitten, opperst geconcentreerd zijn op letterlijk millimeterwerk en ook nog een praktijk draaiende houden. Tandarts zijn is een stressvol beroep. Hoe houd je jezelf maar ook je medewerkers fit en gezond? Het NT nam een kijkje bij Aquarijn Tandartsen in Alphen aan den Rijn.

0 reacties
17 oktober 2019

Zo tegen het einde van het jaar is het traditiegetrouw de tijd van de overzichten: welke wapenfeiten in het voordeel van de tandarts heeft de KNMT in 2019 behaald? Minstens even interessant is het om te weten wat er het komende jaar op stapel staat. Wij hebben dat vastgelegd in het Jaarplan 2020.

0 reacties
17 oktober 2019

Van mei tot en met augustus dit jaar gingen Agnes Bremers en Petra Broshuis, zesdejaars studenten aan het Radboudumc, naar Indonesië voor hun klinische stage aan de Universitas Indonesia in Jakarta. Even wennen was het wel, tussen alle Aziaten voelden Bremers en Broshuis zich ware bezienswaardigheden.

0 reacties
17 oktober 2019

Bente van Leeuwen (28) werkt sinds vier jaar als tandarts. Ze houdt van fotograferen, cactussen en haar patiënten (meestal).

0 reacties
17 oktober 2019

Hij geniet landelijke bekendheid als verslaggever bij de Formule 1, maar van kleins af aan wilde Jack Plooij maar één ding worden: tandarts: "Ik geef mensen iets wat ze graag willen en waar ze al jaren mee bezig zijn."

0 reacties
17 oktober 2019

Twee jaar lang door een vasthoudende patiënt via tuchtzaken achtervolgd worden. Het is dan een schrale troost dat die zaken in je voordeel worden beslist, want ze hebben wel al die tijd stress opgeleverd.

0 reacties

Partnernieuws

Uitspraak Autoriteit Persoonsgegevens in lijn met werkwijze Anders Medical Factoring

Gezondheidsgegevens van patiënten mogen aan factoringbedrijven worden verstrekt, zonder expliciete toestemming van de patiënt.
Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten aan de KNMT die hierover vragen aan de AP had gesteld.

Op 25 mei 2018 ging de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in.
De AVG leidde bij o.a. factoringmaatschappijen tot een verschil in interpretatie.
Het grootste verschil in opvatting was: is er wel of geen toestemming van de patiënt nodig als een zorgverlener gezondheidsgegevens van patiënten overdraagt aan een factoringmaatschappij?

Om het interpretatieverschil op te helderen, legde de KNMT de kwestie dus voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak van de AP is in lijn met de werkwijze die Anders Medical Factoring sinds jaar en dag hanteert. Zij stelt namelijk dat gezondheidsgegevens die nodig zijn om aan een patiënt verleende zorg in rekening te brengen, aan factoringbedrijven mag worden verstrekt. Uitdrukkelijke toestemming van de patiënt is hiervoor niet vereist. Anders Medical Factoring is uiteraard blij dat de uitspraak in lijn ligt met de werkwijze die zij altijd al hanteert.

Zorgeloos overstappen naar Anders Medical Factoring

Misschien bent u op zoek naar een andere benadering in mondzorgfactoring. Naar een persoonlijke en sympathieke omgang met u en uw patiënten. Overstappen naar Anders Medical Factoring is eenvoudiger en sneller geregeld dan u misschien denkt. Hierdoor kunt u zich zorgeloos richten op wat echt belangrijk is: uw patiënten van de beste zorg voorzien. Wat kunt u van ons verwachten? > U ontvangt van ons een overstapkit om uw overstap soepel en snel te laten verlopen; > Binnen 48 uur versturen wij een aangetekende opzegbrief naar uw eventuele huidige factoringpartner; > De verwerking van uw overeenkomst wordt binnen 1 werkdag geregeld; > Wij werken samen met alle zorgverzekeraars in Nederland t.b.v. het clearingproces; > U ontvangt van ons promotiemateriaal om uw patiënten te informeren over de uitbesteding van uw facturatie; Wij ondersteunen u bij het informeren van uw patiënten; > Uw patiënten ontvangen herkenbare facturen met uw praktijklogo; > Toegang tot ons innovatieve, digitale Dashboard waarin u volledige inzage heeft in uw factoringzaken; > Snelle en gegarandeerde uitbetaling; > En misschien wel het belangrijkste: vriendelijke en servicegerichte medewerkers die altijd een stap extra zetten voor u en uw patiënten.

Xeal™ en TiUltra™

Maak kennis met Xeal en TiUltra - twee nieuwe baanbrekende abutment- en implantaatoppervlaktes gebaseerd op jarenlang onderzoek en expertise van het anodisatie-proces, om de integratie van de harde en zachte weefsels op elk niveau te optimaliseren. Het tijdperk van MucointegrationTM is nu gestart.

Adverteren in de media van de KNMT?

Bekijk de mogelijkheden via de mediasheet. 

Dentallect nu ook Erkend Examenleverancier voor mbo-4 opleiding tandartsassistent

Sinds 2016 is Dentallect door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap officieel erkend om de beroepsopleiding Tandartsassistent (mbo-4) aan te bieden. Vandaag voegt Dentallect daar de certificering tot Erkend Examenleverancier aan toe.

 

Laatste video

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bekijk meer video's en abonneer op ons YouTube kanaal om niks te missen

Lees het NT in de KNMT-app

Wilt u het NT direct op uw tablet en smartphone lezen? Download dan de KNMT-app.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de App Store of Google Play:
logo Apple app store
Ontdek het op Google Play

Over het NT - Nederlands Tandartsenblad

Het Nederlands Tandartsenblad (NT) is het vakblad voor de tandarts. Het NT is een uitgave van de KNMT. KNMT-leden ontvangen 11 keer per jaar het NT thuis. De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie, onderdeel van de afdeling Communicatie van de KNMT, wordt bijgestaan door een communicatieadviesraad met tandartsen en tandarts-specialisten.  

Contact met de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen? Wilt u reageren op de inhoud van het NT?

Mail ons op nt@knmt.nl of bel met Evert Berkel, bladmanager: tel. 030 607 6251.

Post kunt u sturen aan:

Nederlands Tandartsenblad
t.a.v. Evert Berkel, bladmanager
Postbus 4141
3502 HC Utrecht

Adverteren

Wilt u adverteren in het NT, deelnemer worden in partnernieuws, een advertorial plaatsen in onze nieuwsbrief of bannerpositie op de website of in de app reserveren? Advertentiemogelijkheden bij de KNMT

Abonneren

Bent u geen KNMT-lid maar wilt u toch het NT ontvangen? Abonneer u dan! Een abonnement kost € 133,- per jaar; mondhygiënisten en tandartsassistenten krijgen 50% korting. Voor vragen over of het afsluiten van een abonnement kunt u contact opnemen met administratie@knmt.nl of tel. 030 - 607 63 85. U kunt ons machtigen het abonnementsgeld voor het NT jaarlijks van uw rekening af te schrijven (pdf).