Laatste nummer

Nt artikelen

22 januari 2019

Zelfkennis en handelen vanuit je innerlijke kracht zorgt voor ultieme zorgverlening en leiderschap vanuit je hoofd en je hart.

0 reacties
21 januari 2019

32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Irene Koelewijn-Blotenburg (26), werkzaam bij Dental Clinics in Harderwijk, maakte de volgende keuzes.

0 reacties
21 januari 2019

Een 33-jarige patiënte geeft tijdens een controlebezoek aan een donkere verkleuring van het tandvlees in de bovenkaak rechts te hebben. Zij weet niet hoe lang dit plekje al aanwezig is en ondervindt er geen klachten van.

0 reacties
21 januari 2019

Een tandarts die per ongeluk een verwonding aan de mondbodem van de patiënt toebrengt, besluit dat niet te melden. Het Regionaal Tuchtcollege heeft daar een probleem mee.

0 reacties
21 januari 2019

Op een groot aantal terreinen in de gezondheidzorg is het gebruik van robots in opkomst. Ook de tandheelkunde zal daar niet aan ontkomen, blijkt uit recente ontwikkelingen. Zijn robots een bedreiging of juist een aanvulling voor het vak van tandarts? Welke ontwikkelingen zijn er en welke invloed hebben die op het tandartsenvak?

0 reacties
21 januari 2019

Eindelijk komt de droom van Sepand Manouchehr uit. Na jaren zzp’er te zijn geweest, begint hij zijn eigen praktijk in Lichtenvoorde! En wij volgen hem; tijdens de overname, verbouwing en natuurlijk de opening van de praktijk. In de eerste aflevering maken we kennis met Manouchehr, die ons meeneemt naar het begin van het proces dat tot zijn eigen praktijk moet leiden.

0 reacties
21 januari 2019

Kunt u het zich voorstellen: patiënten die via internet hun beugel bestellen en daar zelf mee aan de slag gaan, terwijl tandarts en orthodontist bij dit alles grotendeels buiten beeld blijven. Niet? In een aantal landen om ons heen is er al sprake van. Zou de trend ook naar Nederland kunnen overwaaien of zijn Hollanders er te nuchter voor? Orthodontist Guido Zwielich trekt aan de bel.

0 reacties

Partnernieuws

Foundation for Oral Rehabilitation

Ontdek interactieve tools, videomateriaal over boeiende patiëntencases en nog veel meer op het dentale online platform FOR.

 

Uitspraak Autoriteit Persoonsgegevens in lijn met werkwijze Anders Medical Factoring

Gezondheidsgegevens van patiënten mogen aan factoringbedrijven worden verstrekt, zonder expliciete toestemming van de patiënt.
Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten aan de KNMT die hierover vragen aan de AP had gesteld.

Op 25 mei 2018 ging de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in.
De AVG leidde bij o.a. factoringmaatschappijen tot een verschil in interpretatie.
Het grootste verschil in opvatting was: is er wel of geen toestemming van de patiënt nodig als een zorgverlener gezondheidsgegevens van patiënten overdraagt aan een factoringmaatschappij?

Om het interpretatieverschil op te helderen, legde de KNMT de kwestie dus voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak van de AP is in lijn met de werkwijze die Anders Medical Factoring sinds jaar en dag hanteert. Zij stelt namelijk dat gezondheidsgegevens die nodig zijn om aan een patiënt verleende zorg in rekening te brengen, aan factoringbedrijven mag worden verstrekt. Uitdrukkelijke toestemming van de patiënt is hiervoor niet vereist. Anders Medical Factoring is uiteraard blij dat de uitspraak in lijn ligt met de werkwijze die zij altijd al hanteert.

Adverteren in de media van de KNMT?

Bekijk de mogelijkheden via de mediasheet. 

ITI Congress Benelux Rotterdam March 29-30

The ITI Sections Netherlands and Belgium & Luxembourg would like to extend a very warm invitation to the ITI Congress Benelux that will take place at the De Doelen ICC Rotterdam from March 29-30, 2019.

We welcome you to join us in Rotterdam for what promises to be a stimulating educational weekend.

 

Foundation for Oral Rehabilitation

Ontdek interactieve tools, videomateriaal over boeiende patiëntencases en nog veel meer op het dentale online platform FOR.

Laatste video

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bekijk meer video's en abonneer op ons YouTube kanaal om niks te missen

Mis niets met de NT app

Met de NT-app leest u onze digitale uitgaven direct op uw tablet en smartphone. In de app is ook een digitaal archief - vanaf 2013 - beschikbaar.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de Appstore of Playstore.

Covertandarts Astrid Stijger over paardencoaching

 

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

 

Over het NT - Nederlands tandartsenblad

Het blad en de digitale middelen van het Nederlands tandartsenblad (NT) worden uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie legt via de communicatieadviesraad verantwoording af aan de Algemene Vergadering van de KNMT. Het NT publiceert ook kopij waarin niet het officiële bestuursstandpunt van de KNMT wordt weergegeven. 

Tip de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen?

Mail ons op nt@knmt.nl

Contact

Nederlands Tandartsenblad

Postbus 4141
3502 HC Utrecht
www.knmt.nl/nt

Bezoekadres

Orteliuslaan 750

3528 BB Utrecht

T. (030) 607 62 51

F. (030) 607 63 01

E. nt@knmt.nl

De rubriek uitgelezen biedt een selectie van interessante artikelen, boeken of andere uitgaven over de tandheelkunde in het Nederlands Tandartsenblad.

Onderwerpen uit het december nummer van 2018:

Uitgelezen NT 12

 

Cariogeniteit moedermelk

Is moedermelk cariogener dan melk van runderen? Onder meer deze vraag wordt onderzocht in het artikel over het onderzoek The role of human milk and sucrose on cariogenicity of microcosm biofilms.

Signori, C., e.a., Brazilian Oral Research, oktober 2018

 

Mondgezondheid en depressie

Depressie komt bij ouderen geregeld voor. Het kan de mondgezondheid negatief beïnvloeden en leiden tot een verhoogd risico op tandcariës en parodontale aandoeningen. In het artikel Oral health condition and occurrence of depression in the elderly wordt dit verband beschreven.

Skośkiewicz-Malinowska, K., e.a., Medicine (Baltimore), 2018, editie 41

 

ADHD en mondgezondheid

Hoe is het gesteld met de mondgezondheid en tandheelkundige angst van een groep Turkse kinderen met Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)? Hierover gaat het artikel Oral health status and its relation with medication and dental fear in children with ADHD.

Pinar-Erdem, A., e.a., Nigerian Journal of  Clinical Practice, 2018, editie 9

 

Parodontitis bij zwangeren

In het artikel Effect of non-surgical periodontal therapy on the degree of gingival inflammation and stress markers related to pregnancy wordt de impact van niet-chirurgische parodontale therapie bij zwangere en niet-zwangere vrouwen onderzocht.

Yarkac, F.U., e.a., Journal of Applied Oral Science, 2018, juli-editie

 

Diabetes en parodontitis

Er is een significante associatie tussen parodontitis, cardiovasculair risico en glycemische niveaus bij diabetes type 2 patiënten. Dit blijkt uit de resultaten van de studie Are cardiovascular risk parameters and glycemic levels associated with periodontitis in type 2 diabetes patients? A clinical study.

Dhir, S, ; e.a., Indian Heart Journal, 2018, editie 3