Laatste nummer

september, 2018

Nt artikelen

20 september 2018

Als een patiënt om medische gegevens vraagt, is het niet de bedoeling daar een medische verklaring aan toe te voegen. Gebeurt dit wel, dan worden de regels overschreden, oordeelt het RTG Den Haag in een klachtzaak over dit onderwerp.

0 reacties
18 september 2018

Gemiddeld besteedt een tandarts een kwart van zijn werkweek aan administratie. Een deel daarvan hoort gewoon bij het werk, maar veel wordt als tijdrovend en onnodig belastend ervaren. In het kader van de actie(Ont)regel de Zorg wordt nu beoordeeld of het niet wat minder kan. VvAA en KNMT deden er samen onderzoek naar.

0 reacties
17 september 2018

Meer dan veertig jaar al zorgen de vrijwilligers van DHIN ervoor dat tot in de meest exotische uithoeken op aarde basale mondzorg kan worden verleend. Oorspronkelijk door het restaureren en distribueren van overtollige apparaten en instrumentarium; inmiddels faciliteert DHIN tandheelkunde voor kwetsbare doelgroepen in veel bredere zin.

0 reacties
17 september 2018

Voor bewoners in een 24-uurs zorginstelling is de mondzorg meestal behoorlijk geregeld. Maar woon je als oudere nog thuis en kun je de deur bijna niet meer uit, dan heb je een probleem. Je bezoekt de tandarts niet meer en krijgt niet de mondzorg die je nodig hebt. Tijd voor een vliegende mondzorgbrigade?

0 reacties
17 september 2018

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een ingenieus, levensreddend apparaat waarmee het hartritme van iemand met een hartstilstand kan worden hersteld. Hoeveel tandartspraktijken tegenwoordig over zo’n AED beschikken, weet niemand. Zeker is wel dat het aantal toeneemt. Het NT vroeg vier tandartsen waarom er in hun praktijk een AED hangt.

0 reacties
13 september 2018

Sommige beelden lenen zich bij uitstek voor een historisch perspectief. Hoe zat het ook al weer en wat weten we er nu nog van af? Wanneer ging de tandarts bijvoorbeeld zittend werken?

0 reacties
13 september 2018

Sinds duizend dagen werkt Hossein Ghaeminia als mka-chirurg, nu in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis. Werk dat hij met veel passie doet.

0 reacties

Partnernieuws

Download nu gratis dit exclusief en interactief e-book

Welke kritische succesfactoren beïnvloeden het peri-implantaire zachte weefsel en het uiteindelijke succes van het implantaat en het esthetische resultaat? Wereldberoemde clinici als Prof. Touati, Prof. Rompen en Dr. Lambert geven hun visie in dit nieuwe e-book.

Highlights - 8e editie van het Nobel Biocare Najaarssymposium

Vrijdag 9 november 2018
In de nieuwe Cinemec van Utrecht!

Met als sprekers o.a. Dr. Wadhwani, Mw. Edith Groenendijk & Dr. Wouter Kalk.

Foundation for Oral Rehabilitation

Ontdek interactieve tools, videomateriaal over boeiende patiëntencases en nog veel meer op het dentale online platform FOR.

 

Adverteren in de media van de KNMT?

Bekijk de mogelijkheden via de mediasheet. 

Highlights - 8e editie van het Nobel Biocare Najaarssymposium

Vrijdag 9 november 2018
In de nieuwe Cinemec van Utrecht!

Met als sprekers o.a. Dr. Wadhwani, Mw. Edith Groenendijk & Dr. Wouter Kalk.
 

Laatste video

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bekijk meer video's en abonneer op ons YouTube kanaal om niks te missen

Mis niets met de NT app

Met de NT-app leest u onze digitale uitgaven direct op uw tablet en smartphone. In de app is ook een digitaal archief - vanaf 2013 - beschikbaar.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de Appstore of Playstore.

Covertandarts Astrid Stijger over paardencoaching

 

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

 

Over het NT - Nederlands tandartsenblad

Het blad en de digitale middelen van het Nederlands tandartsenblad (NT) worden uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie legt via de communicatieadviesraad verantwoording af aan de Algemene Vergadering van de KNMT. Het NT publiceert ook kopij waarin niet het officiële bestuursstandpunt van de KNMT wordt weergegeven. 

Tip de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen?

Mail ons op nt@knmt.nl

Contact

Nederlands Tandartsenblad

Postbus 4141
3502 HC Utrecht
www.knmt.nl/nt

Bezoekadres

Orteliuslaan 750

3528 BB Utrecht

T. (030) 607 62 51

F. (030) 607 63 01

E. nt@knmt.nl

De rubriek uitgelezen biedt een selectie van interessante artikelen, boeken of andere uitgaven over de tandheelkunde in het Nederlands Tandartsenblad.

Onderwerpen uit het juli/ augustus nummer van 2018:

Uitgelezen NT 7-8

Mondzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen

Wat is de huidige status van tandheelkundige zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland? Deze vraag komt aan de orde in het artikel Current State of Geriatric Dentistry: The State of Oral Health and the Quality of Dental Care of Seniors in Nursing and Retirement Homes.

Brandt, S. e.a., International Journal of Geriatrics and Gerontology, 2018, editie 1

 

Orale lichen planus

Orale lichen planus (OLP) is een chronische ontstekingsziekte die kan leiden tot mondkanker en een grote impact heeft op de kwaliteit van leven. In de review Markers of Oral Lichen Planus Malignant Transformation worden verschillende onderzoeken naar voorspellers of biomarkers in Orale lichen planus die duiden op het ontwikkelen van kanker.

Tampa, M, Disease Markers, 2018, editie 2

 

Geurtjes door brackets

Is er een verband tussen vaste orthodontische apparaten en slechte geurtjes, en zijn zelfligerende brackets beter in staat een slechte geur te voorkomen dan conventionele brackets? Op deze vragen probeert de systematic review Effects of fixed orthodontic brackets on oral malodor een antwoord te geven.

Huang J. e.a.,Medicine (Baltimore), 2018, editie 14.

 

Levensduur restauratiematerialen

De levensduur van verschillende conventionele restauratiematerialen geplaatst in de achterste primaire tanden, wordt vergeleken in de studie Is there a best conventional material for restoring posterior primary teeth? 

Pires, C.W. e.a., Brazilian Oral Research, 2018, editie maart

 

Acupunctuur en speeksel

De speekselsecretie kan verminderen door onder meer medicatie, auto-immuunziekten (Syndroom van Sjögren) en radiotherapie voor hoofd- en halskanker. In verschillende studies wordt gesproken over een positief effect van acupunctuur op orale droogheid, blijkt uit het artikel A systematic review of the effects of acupuncture on xerostomia and hyposalivation.

Brand, H.S. e.a., BMC Complementary and Alternative Medicine,  2018, editie 1