Laatste nummer

07 / 08, 2019

Artikelen uit het NT

20 augustus 2019

ACTA-studenten Silvia Yuniawati en Mariam Tsagikian onderzochten voor hun scriptie of de stof propolis, als actief ingrediënt in tandpasta’s of mondspoelmiddelen, effect heeft op gingivitis en parodontitis. 

0 reacties
20 augustus 2019

De Nijmeegse studenten Sanne Korsten en Guido Kielenstijn onderzochten voor hun scriptie hoe op CBCT-beelden geplande implantaatposities nauwkeuriger kunnen worden overgebracht naar de patiënt.

0 reacties
20 augustus 2019

Composiet wordt volop gebruikt in de tandheelkunde, maar wat is eigenlijk de invloed van voorverwarmen van composiet op de sterkte ervan? Thymen Naaktgeboren en Rick de Vos, studenten uit Nijmegen, gingen op zoek naar het antwoord.

20 augustus 2019

Met haar onderzoek wilde ACTA-student Leonie Pereboom de huidige prevalentie van uitneembare tandprotheses bij Nederlandse ouderen analyseren en de prognose van deze prevalentie voor het jaar 2040 te bepalen. Of dat gelukt is? U leest het hier.

0 reacties
20 augustus 2019

Wat is het effect van sigarettenrook op de groei van twee orale bacteriën? Die vraag stond centraal in de scriptie van de Groningse studenten Fadi Mosa, Max Marselis en Reza Foumani.

0 reacties
20 augustus 2019

Bente van Leeuwen (28) werkt sinds vier jaar als tandarts. Ze houdt van fotograferen, cactussen en haar patiënten (meestal). 

0 reacties
16 augustus 2019

Bij een 63-jarige patiënte is drie maanden geleden de restdentitie verwijderd en een volledige gebitsprothese immediaat geplaatst. Zij meldt zich nu met aanhoudende pijnklachten in de onderkaak.

0 reacties
16 augustus 2019

Tandarts, luchtvaartpionier, avonturier, oorlogsheld, ridder in de Orde van Oranje-Nassau, drager van het Bronzen Kruis en deel uitmakend van de vooroorlogse jetset. In de eerste helft van de vorige eeuw mag Hein Schmidt Crans zonder overdrijving een bekende Nederlander worden genoemd. Zijn VIP-status verwerft hij dankzij zijn passie voor vliegen.

0 reacties
16 augustus 2019

In de strijd om de mondzorg voor – al dan niet kwetsbare – ouderen te verbeteren, wordt geen middel onbenut gelaten. De tandarts op locatie en het adequater inzetten van medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn twee voorbeelden. Inmiddels wordt ook druk gewerkt aan technische innovaties. Een daarvan, de ontwikkeling van een automatische tandenborstel, heeft de nadrukkelijke belangstelling van de KNMT.

0 reacties
16 augustus 2019

Wat als je als tandarts een patiënt in de behandelstoel krijgt die ook tandarts is? Ga je anders met een collega om dan met ‘gewone’ patiënten? Ja, zo blijkt: “Met een tandarts in de stoel ben ik meer op m’n hoede.”

0 reacties
16 augustus 2019

Iris Oude Wesselink, zesdejaars student tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertrok in augustus 2018 naar Kaapstad voor haar buitenlandstage, waar ze tot en met januari dit jaar verbleef. 

0 reacties
16 augustus 2019

32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Erik de Maijer (56) uit Koedijk kwam tot de volgende keuzes.

0 reacties

Partnernieuws

Adverteren in de media van de KNMT?

Bekijk de mogelijkheden via de mediasheet. 

Dentallect nu ook Erkend Examenleverancier voor mbo-4 opleiding tandartsassistent

Sinds 2016 is Dentallect door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap officieel erkend om de beroepsopleiding Tandartsassistent (mbo-4) aan te bieden. Vandaag voegt Dentallect daar de certificering tot Erkend Examenleverancier aan toe.

 

Zorgeloos overstappen naar Anders Medical Factoring

Misschien bent u op zoek naar een andere benadering in mondzorgfactoring. Naar een persoonlijke en sympathieke omgang met u en uw patiënten. Overstappen naar Anders Medical Factoring is eenvoudiger en sneller geregeld dan u misschien denkt. Hierdoor kunt u zich zorgeloos richten op wat echt belangrijk is: uw patiënten van de beste zorg voorzien. Wat kunt u van ons verwachten? > U ontvangt van ons een overstapkit om uw overstap soepel en snel te laten verlopen; > Binnen 48 uur versturen wij een aangetekende opzegbrief naar uw eventuele huidige factoringpartner; > De verwerking van uw overeenkomst wordt binnen 1 werkdag geregeld; > Wij werken samen met alle zorgverzekeraars in Nederland t.b.v. het clearingproces; > U ontvangt van ons promotiemateriaal om uw patiënten te informeren over de uitbesteding van uw facturatie; Wij ondersteunen u bij het informeren van uw patiënten; > Uw patiënten ontvangen herkenbare facturen met uw praktijklogo; > Toegang tot ons innovatieve, digitale Dashboard waarin u volledige inzage heeft in uw factoringzaken; > Snelle en gegarandeerde uitbetaling; > En misschien wel het belangrijkste: vriendelijke en servicegerichte medewerkers die altijd een stap extra zetten voor u en uw patiënten.

X-Guide: de GPS voor uw chirurgie

Voer free-hand chirurgie uit met real-time 3D ondersteuning tijdens het boren en implanteren dankzij
X-Guide!

Empowered by DTX Studio

Uitspraak Autoriteit Persoonsgegevens in lijn met werkwijze Anders Medical Factoring

Gezondheidsgegevens van patiënten mogen aan factoringbedrijven worden verstrekt, zonder expliciete toestemming van de patiënt.
Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten aan de KNMT die hierover vragen aan de AP had gesteld.

Op 25 mei 2018 ging de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in.
De AVG leidde bij o.a. factoringmaatschappijen tot een verschil in interpretatie.
Het grootste verschil in opvatting was: is er wel of geen toestemming van de patiënt nodig als een zorgverlener gezondheidsgegevens van patiënten overdraagt aan een factoringmaatschappij?

Om het interpretatieverschil op te helderen, legde de KNMT de kwestie dus voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak van de AP is in lijn met de werkwijze die Anders Medical Factoring sinds jaar en dag hanteert. Zij stelt namelijk dat gezondheidsgegevens die nodig zijn om aan een patiënt verleende zorg in rekening te brengen, aan factoringbedrijven mag worden verstrekt. Uitdrukkelijke toestemming van de patiënt is hiervoor niet vereist. Anders Medical Factoring is uiteraard blij dat de uitspraak in lijn ligt met de werkwijze die zij altijd al hanteert.

Laatste video

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bekijk meer video's en abonneer op ons YouTube kanaal om niks te missen

 

NT-GSK bachelorscriptieaward: breng uw stem uit

Stem op 1 van de 5 genomineerde scripties. De genomineerde scripties zijn, in willekeurige volgorde:

 1. Het effect van propolis op gingivitis en parodontitis;
  Silvia Yuniawati en Mariam Tsagikian (ACTA)
 2.  Effect van sigarettenrook op de groei van orale bacteriën;
  Fadi Mosa, Max Marselis en Reza Foumani (Groningen)
 3. Effect van warmtebehandelingen op de sterkte van composiet;
  Rick de Vos en Thymen Naaktgeboren (Nijmegen).
 4. Hoe kun je op CBCT-beelden geplande implantaatposities nauwkeuriger overbrengen naar de patiënt;
  Sanne Korsten en Guido Kielenstijn (Nijmegen)
 5. De gebitssituatie onder ouderen;
  Leonie Pereboom (ACTA)

Lees het NT in de KNMT-app

Wilt u het NT direct op uw tablet en smartphone lezen? Download dan de KNMT-app.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de App Store of Google Play:
logo Apple app store
Ontdek het op Google Play

Over het NT - Nederlands Tandartsenblad

Het Nederlands Tandartsenblad (NT) is het vakblad voor de tandarts. Het NT is een uitgave van de KNMT. KNMT-leden ontvangen 11 keer per jaar het NT thuis. De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie, onderdeel van de afdeling Communicatie van de KNMT, wordt bijgestaan door een communicatieadviesraad met tandartsen en tandarts-specialisten.  

Contact met de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen? Wilt u reageren op de inhoud van het NT?

Mail ons op nt@knmt.nl of bel met Evert Berkel, bladmanager: tel. 030 607 6251.

Post kunt u sturen aan:

Nederlands Tandartsenblad
t.a.v. Evert Berkel, bladmanager
Postbus 4141
3502 HC Utrecht

Adverteren

Wilt u adverteren in het NT, deelnemer worden in partnernieuws, een advertorial plaatsen in onze nieuwsbrief of bannerpositie op de website of in de app reserveren? Advertentiemogelijkheden bij de KNMT

Abonneren

Bent u geen KNMT-lid maar wilt u toch het NT ontvangen? Abonneer u dan! Een abonnement kost € 132,50 per jaar; mondhygiënisten en tandartsassistenten krijgen 50% korting. Voor vragen over of het afsluiten van een abonnement kunt u contact opnemen met ledenadministratie@knmt.nl of tel. 030 - 607 6256.