facebook

Zorgverzekeraar DSW krijgt kinderen naar de tandarts

Anita Zijlstra
2 minuten
Kind
Meer dan 40 procent van de ouders die door zorgverzekeraar DSW zijn aangeschreven omdat hun kind(eren) de afgelopen jaren niet, of niet regelmatig, naar de tandarts waren geweest, hebben gehoor gegeven aan de oproep. Dit heeft DSW laten weten aan de beroepsorganisaties binnen de mondzorg.

Pilot in Schiedam

In de brief, die in het kader van een pilot eind vorig jaar in Schiedam werd verstuurd, zette DSW het belang van een goed gebit uiteen en benadrukte dat mondzorg voor jeugd tot 18 jaar geen kosten voor de verzekerde met zich meebrengt.

127 van de 296 jongeren hebben zich gemeld

Na een half jaar hebben 127 van de 296 aangeschreven jeugdigen de tandarts bezocht. “Of dat is gebeurd naar aanleiding van onze brief is niet nader onderzocht, maar dat lijkt aannemelijk”, aldus de zorgverzekeraar.

Medewerking regionale tandartsen

Voorafgaand aan het experiment had DSW medewerking gevraagd aan regionale tandartsen. Vijftien zegden toe nieuwe patiënten in hun praktijk te willen opnemen.

20 ouders hadden geen aanvullende verzekering

Uiteindelijk zijn 51 kinderen naar dezelfde tandarts gegaan als die van de ouders. De overigen meldden zich bij een andere tandarts of gingen naar een gespecialiseerde jeugdtandarts. Verder bleken 20 ouders geen aanvullende verzekering te hebben; 5 van hen hebben per 1 januari 2019 alsnog AV afgesloten.

KNMT juicht initiatief toe

De KNMT is verheugd over de uitkomsten van de pilot en juicht dergelijke (regionale) initiatieven dan ook toe. Indien nodig is zij bereid hulp aan te bieden; mondzorg voor de jeugd tot 18 jaar is immers één van haar speerpunten.

Experiment wordt in 2020 uitgebreid

De resultaten zijn voor de zorgverzekeraar dermate bemoedigend dat het experiment voor 2020 zal worden uitgebreid met Vlaardingen en Maassluis.