facebook

Zorgkantoren geven voorschot "coronacompensatie" Wlz-mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
Tandarts voor kwetsbare groepen
Mondzorgaanbieders die zorg bieden die gefinancierd wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) kunnen vanaf nu een voorschot op een definitieve coronacompensatieregeling aanvragen bij de zorgkantoren.

Compensatieregeling voor doorlopende kosten Mondzorg Wlz

Als gevolg van de corona-pandemie hebben mondzorgaanbieders in de Wlz te maken met een teruggang in productie terwijl kosten blijven doorlopen. Ter compensatie zal de bestaande SARS-CoV-2 virus beleidsregel door de NZa worden aangevuld. Dit wordt de komende periode verder uitgewerkt.

Vooruitlopend op regeling is voorschot mogelijk

Vooruitlopend op de regeling is een snelle uitbetaling van een voorschot mogelijk voor noodlijdende mondzorgaanbieders die substantiële effecten op hun omzet en daarmee op hun liquiditeit ervaren.

Toekenning voorschot via zorgkantoor

Tandartsen die Wlz-zorg leveren kunnen zich via de normale kanalen (telefoon, e-mail) melden bij het zorgkantoor waar ze een voorschot willen aanvragen. Om de aanvraag te doen is in elk geval de AGB-code nodig.

Het zorgkantoor zal een berekening maken op de wijze, zoals dat nu ook gebeurt met de continuïteitsbijdrage-regeling van de zorgverzekeraars, behalve dat er een andere referentieperiode is, namelijk de periode oktober 2018 tot september 2019.

Ieder zorgkantoor maakt alleen een berekening voor de mondzorgkosten die dat zorgkantoor heeft vergoed. Wie declaraties heeft bij meerdere zorgkantoren, kan zich ook bij meerdere zorgkantoren melden voor een voorschot.

Het voorschot zal, met inachtneming van een drempel van 2.000 euro, worden uitbetaald door het CAK. De zorgkantoren zetten zich in om nog deze maand het voorschot te berekenen, waarna het CAK overgaat tot uitbetaling.

Het voorschot gaat over de periode maart tot en met mei 2020.

Na 2020 volgt definitieve vaststelling van het compensatiebedrag

Begin 2021 wordt het definitieve bedrag vastgesteld waarop de mondzorgverlener recht heeft. Het is dus mogelijk dat ontvangers van het voorschot achteraf een deel moeten terug betalen. Ook kan het zijn dat iemand achteraf juist nog een bedrag tegoed heeft

Meer informatie in de brief van ZN: Bevoorschotting Compensatieregeling voor doorlopende kosten Mondzorg Wlz (pdf) 

Lees ook: Zorgkantoren ondersteunen mondzorgaanbieders langdurige zorg met voorschot 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.