facebook

Zo zet je de puntjes op de i bij de RI&E

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
3 minuten
Puntjes op de i zetten
Praktijkhoudende KNMT-leden kunnen sinds vorig jaar gebruikmaken van de geavanceerde RI&E-manager om een risico inventarisatie- en evaluatie (RI&E) uit te voeren en plan van aanpak op te stellen. De ervaring leert dat de RI&E’s en plannen van aanpak niet altijd volledig zijn. We geven je 5 tips om de puntjes op de i te zetten.

1. Controleer of alle stappen goed zijn doorlopen

De RI&E-manager kent vier stappen: voorbereiden, inventariseren, evalueren en maatregelen treffen. Om te controleren of je alle stappen (juist) hebt doorlopen, log je met je gegevens in op de RI&E-manager. Ga vervolgens naar het tabblad ‘RI&E’. Je ziet daar alle RI&E’s die je hebt uitgevoerd. Heb je alle stappen goed doorlopen? Dan zie je vier groene vinkjes.

Staat er een rood kruis bij één van de stappen? De RI&E is dan nog niet volledig. Doorloop vervolgens de vier stappen om na te gaan welke stappen nog doorlopen moeten worden.

2. Maak iemand verantwoordelijk voor het uitvoeren van de maatregelen

Om stappen te zetten op het gebied van veilig en gezond werken is het van belang dat de RI&E en plannen van aanpak geen papieren tijgers zijn. Dit kun je voorkomen door iemand in de praktijk verantwoordelijk te maken voor het uitvoeren van de maatregelen. In de RI&E-Manager kun je op het tabblad ‘Maatregelen’ aangeven wie dat is.

3. Voeg een start- en einddatum toe aan het uitvoeren van de maatregelen

Ook het toevoegen van start- en einddatum bij de maatregelen kan ervoor zorgen dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen om het arbeidsrisico aan te pakken en de verantwoordelijke er op aan te spreken als dat niet het geval is. Dit is bovendien een aandachtspunt bij een controle door de Inspectie SZW. Het toevoegen van een start- en einddatum doe je ook bij het tabblad ‘Maatregelen’.

4. Maak gebruik van de beschikbare hulpmiddelen

Maak je gebruik van de hulpmiddelen als je de RI&E uitvoert en het plan van aanpak opstelt? Denk hierbij aan de checklist omtrent werkdruk of handige apps om het geluid of licht in de praktijk te meten. Met deze hulpmiddelen kunnen arbeidsrisico’s snel worden geïnventariseerd en beperkt en/of voorkomen. 

Hulpmiddelen bij de RI&E

5. Betrek medewerkers bij de RI&E en het plan van aanpak

Door de beperkte omvang van tandartspraktijken is er veelal geen personeelsvertegenwoordiging en ondernemingsraad en verricht de tandarts-praktijkhouder vaak zelf de taken van de preventiemedewerker. Dat neemt niet weg dat het van belang is om medewerkers bij de RI&E en plan van aanpak te betrekken. Denk hierbij aan het gezamenlijk invullen van de RI&E en/of het regelmatig bespreken ervan in het werkoverleg.

Stel je donderdag 24 september je vraag op het spreekuur

Heb je nog vragen over de risico-inventarisatie en -evaluatie? RI&E-expert Josje Salentijn kan je helpen. Tijdens een speciaal telefonisch spreekuur zit ze voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Het spreekuur is op donderdag 24 september, 13 - 14 uur. Deelname aan het spreekuur is gratis, ook voor collega's en/of medewerkers van KNMT-leden. Je kunt Josje tijdens het spreekuur bereiken via tel. 030 - 60 76 335. Aanmelden is niet nodig.​ 

Nog geen RI&E gedaan?

Gebruik de RI&E-manager

Alles over gezond en veilig werken

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Recent nieuws