facebook

Wolter Brands: ‘Enorm mooi dat de fusie een feit is!’

Evert Berkel
4 minuten
Fusie KNMT - ANT
Vrijdag 11 december gaat in tandheelkundig Nederland de boeken in als de dag dat de fusie tussen KNMT en ANT definitief werd beklonken. De leden van beide verenigingen stemden die dag in met de door de besturen voorbereide fusie. Een blije KNMT-voorzitter Wolter Brands spreekt van een heuglijk feit en kijkt terug op wat er het afgelopen half jaar tot stand is gekomen.

“Het is enorm mooi dat de fusie een feit is.” KNMT-voorzitter Wolter Brands is duidelijk in zijn nopjes met het feit dat de KNMT en ANT per 1 januari opgaan in één beroepsorganisatie: de KNMT. “Nog geen jaar geleden had niemand verwacht dat dit mogelijk zou zijn, maar KNMT en ANT zijn in hoog tempo naar elkaar toegegroeid. In de annalen van onze vereniging zal 11 december 2020 altijd een gedenkwaardige dag zijn. 2020 is een vreselijk en vreemd jaar, maar onze door corona ingegeven samenwerking heeft uiteindelijk tot deze fusie geleid.”

Daadkracht en overtuiging

Brands trad zo’n vier jaar geleden als voorzitter aan in een periode dat bij de KNMT de angst leefde dat veel leden naar de ANT zouden overstappen. “Die angst is nooit bewaarheid geworden”, zegt hij. “Het ledenaantal van de KNMT is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. De KNMT had zich zodoende heel goed zelf staande kunnen houden, ook al omdat er qua verenigingsstructuur met veel checks en balances heel veel is veranderd. Dat het desondanks toch tot een fusie is gekomen, onderstreept dat onze leden én die van de ANT zien dat je aan daadkracht en overtuiging wint door samen één vereniging te vormen. Ik ben er heel blij mee dat men dat inzicht heeft.”

Steeds positiever

De KNMT-voorzitter geeft eerlijk toe niet altijd overtuigd te zijn geweest van een goede afloop van het fusieproces. “Ik heb daar in het begin soms aan getwijfeld ja, maar wie zou dat niet doen. Ik heb weleens zoiets gehad van ‘Waar beginnen we aan’. Dat is ook niet zo gek, vind ik. We kwamen vanuit een positie waarin de ANT jarenlang een concurrent is geweest en je kent de ANT-bestuursleden met wie je over een fusie praat ook niet goed. Maar in no -time kwam ik er steeds positiever in te staan.”

Gemeenschappelijk belang

Beide organisaties zijn de fusie ingegaan met gelijkwaardigheid als uitgangspunt. Daardoor moest de KNMT volgens Brands best een aantal keer over haar eigen schaduw heenstappen. “Bijvoorbeeld: de helft van het nieuwe bestuur bestaat uit mensen van de ANT, terwijl de KNMT veel groter is. Dat voelt dan wat vreemd, maar tegelijk realiseer je je dat een geslaagde fusie veel belangrijker is dan die gevoelens. En zo kun je ook niet zeggen dat zo’n fusie soms een kwestie van toegeven is. Daar gaat het helemaal niet om, je spreekt van een gemeenschappelijk belang dat veel groter is dan het, zeg maar, partijbelang. En als er al verschillen in belangen waren, dan bleken die toch altijd heel goed samen te voegen.”

Flink partij bieden

Volgens de KNMT-voorzitter markeert de gerealiseerde fusie niet het eind van een proces, maar is het juist het begin daarvan. “De KNMT kan het zich niet permitteren om nu op haar lauweren te rusten. 2021 wordt voor onze leden een jaar waarin de overheid om te beginnen al een paar vervelende maatregelen op stapel heeft staan. Wij zullen alle zeilen moeten bijzetten om die succesvol aan te vechten. Maar we hebben nu wel een vereniging die de overheid en stakeholders daar waar nodig flink partij kan bieden Met meer kennis en expertise in huis en een andere, wellicht hardere toon als de situatie daarom vraagt. En een ander groot voordeel: KNMT en ANT kunnen niet meer tegen elkaar worden uitgespeeld, zoals we rond taakherschikking een aantal keer hebben meegemaakt. Dus om het nog een keer te benadrukken, ik ben erg blij dat de fusie beklonken is.

ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes:
‘Blij met het vertrouwen van mijn leden’

De laatste maanden heeft ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes heel wat gesprekken gevoerd met kritische leden, zowel voor- als tegenstanders van de fusie. “Van het merendeel van de tegenstanders, ook de meest felle, kreeg ik uiteindelijk het voordeel van de twijfel. Als jij denkt dat het de juiste beslissing is dan vertrouwen we jou blind, zeiden ze. Nou, een mooier compliment kun je als voorzitter toch niet krijgen?”

Vaartjes haalde opgelucht adem toen 11 december eindelijk het verlossende woord viel. Maar hij realiseert zich ook dat het nu pas begint. “Er rust een enorme verantwoordelijkheid op mijn schouders, want ik heb beloofd er te blijven zijn voor de ruim 2000 leden die ik meeneem. En die uitdaging ga ik graag aan. Ik heb er echt zin om de nieuwe samenwerking meteen goed op te pakken. Want het mag natuurlijk niet alleen bij woorden blijven. We moeten de beloftes nu gaan waarmaken.”

Over de nuanceverschillen die er tussen de beide beroepsverengingen bestaan, maakt hij zich geen zorgen. “Daar komen we wel uit. Het belangrijkste is dat het in de basis goed zit en dat we als één krachtige vereniging de beroepsgroep kunnen gaan vertegenwoordigen. Na een kwart eeuw is dit echt een historisch moment!”

Hij gaat dan ook vol vertrouwen 2021 in. “Wat een mooie uitdaging om samen het nieuwe jaar in te gaan! En het is fijn om zo prettig te kunnen samenwerken met Wolter Brands. We stemmen heel gemakkelijk én snel dingen af. Daar dachten we vroeger als concurrenten nog weleens anders over.”

De spannendste tijd is achter de rug. Maar echt nerveus is hij wat betreft de naderende fusie nooit geweest. “Absoluut niet!” klinkt het stellig. “Hoewel, weet je wanneer ik écht zenuwachtig was?” bekent hij lachend. “Toen ik de oud-bestuursleden die de ANT ooit hadden opgericht uit onvrede over de KNMT moest bellen over ons plan te willen fuseren…!”

Lees ook: Leden beslissen: fusie KNMT en ANT een feit

Dit artikel verscheen eerder in NT 12/2020