facebook

Vragen naar een vaccinatie, dat mag

Hans Scholten
2 minuten
Mondkapje in de wachtkamer
Praktijkhouders mogen hun medewerkers wel degelijk vragen of ze gevaccineerd zijn. Medewerkers zijn vervolgens niet verplicht om antwoord te geven. Dat zei minister De Jonge van VWS dinsdag op de coronapersconferentie. Eerder bestond over deze kwestie veel onduidelijkheid bij werkgevers en werknemers.

In de zorg moeten werkgevers niet alleen een veilige werkplek borgen maar ze hebben ook de verantwoordelijkheid voor veilige patiëntenzorg. Daarom gaat de minister bestuderen of het wenselijk zou zijn om het werkgevers in de zorg toe te staan om een vaccinatieregister bij te houden. Daarin zou dan kunnen worden vastgelegd of medewerkers al dan niet gevaccineerd zijn.

Hij wil ook onderzoeken of medewerkers die niet gevaccineerd zijn of niet in het vaccinatieregister staan gevraagd kan worden om een coronatoegangsbewijs te tonen voor ze patiëntenzorg gaan verlenen. 

Beide zaken zijn nu wettelijk niet mogelijk. 

Of er daadwerkelijk nieuwe wetgeving komt en of deze dan ook voor de mondzorg gaat gelden, moet de komende periode duidelijk worden.

Lees ook: vraag en antwoord personeelszaken en corona
Hoe zit het precies? Kijk op Rijksoverheid.nl: Mag een werkgever vragen of een werknemer is gevaccineerd? 

Tijdens de persconferentie werd verder duidelijk dat de basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ van zaterdag 25 september verandert in een dringend advies om afstand te houden. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. En er komt op drukke plekken – in de horeca, bij evenementen en in de kunst en cultuur - een coronatoegangsbewijs. 

Overzicht coronamaatregelen per 25 september 2021

Geactualiseerde Leidraad Mondzorg Corona?

De Commissie Leidraad Mondzorg Corona bestudeert de nieuwe maatregelen en komt zonodig binnenkort met een daarop aangepaste Leidraad Mondzorg.

Er is ook een aantal maatregelen dat ongewijzigd van kracht blijft: regelmatig handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes. 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.