facebook

Vijf tips om naleving coronaregels in tandartspraktijk goed vol te houden

Karel Gosselink
2 minuten
volhouden 3
Mondzorgpraktijken hebben inmiddels al zo’n half jaar te maken met regels om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Het is niet altijd makkelijk om je aan de regels te houden. Deze 5 tips kunnen jou en je team helpen om het beter vol te houden.

1. Gebruik nudges of duwtjes

Gebruik nudges – oftewel kleine duwtjes  - om gewenst gedrag aan te moedigen in de praktijk. Bijvoorbeeld stickers - met pijlen of voetjes - om mensen in de juiste richting te laten lopen of die naar de handdesinfectie leiden.

2. Maak nieuw gedrag eenvoudig uitvoerbaar

Maak het ‘nieuwe’ gedrag zo eenvoudig mogelijk, onder meer door op zoveel mogelijk plekken tissues en handreinigingsmiddel - bij voorkeur in een opvallende kleur – te plaatsen.

3. Evalueer de maatregelen met het team

Roep af en toe het team bij elkaar om de coronamaatregelen in de praktijk te bespreken. Vragen die aan de orde kunnen komen: Hoe worden de maatregelen ervaren? Waar kan het anders en beter? Spreek elkaar aan als iets niet goed gaat.

4. Stimuleer fysieke en mentale fitheid medewerkers

Zorg ervoor dat je medewerkers zich mentaal en fysiek fit blijven voelen en met plezier blijven werken. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige (sportieve) teambijeenkomst. Toon waardering door het geven van complimenten.

Stress voorkomen en veerkracht behouden in coronatijd

5. Zorg voor een positieve sfeer in de praktijk

De coronacrisis heeft een behoorlijk impact gehad zowel op de samenleving als op het team en de patiënten. Zorg daarom voor een positieve, prettige en vriendelijke atmosfeer in de praktijk. Dit maakt het opvolgen van de maatregelen voor medewerkers en patiënten makkelijker.

Zo blijft het team van Aquarijn Tandartsen in Alphen aan den Rijn samen gezond en fit