Filters

Piercings en lichaamsversieringen

Jaren geleden werd een patiënt verwezen via de hematoloog op mijn spreekuur in de bijzondere tandheelkunde. Deze man was bekend met HIV en had een slechte tijd  achter de rug waarin hij door zijn immuun gecompromitteerde status heel erg ziek was geweest.

Op het moment dat de HIV onder controle was, werd patiënt getroffen door een CVA. Dit leidde niet alleen tot ernstige uitvalsverschijnselen met spraakproblemen maar ook tot de noodzaak een cocktail aan medicatie te moeten slikken met alle gevolgen van dien. Zijn dentitie had logischerwijs geen prioriteit gehad en patiënt was al geruime tijd niet bij een tandarts geweest.  Dat de praktijk van de huistandarts huisveste in een statig pand aan de singel en niet toegankelijk was voor minder validen was, hielp uiteraard ook niet mee.

Voor mij in de behandelstoel zat een veertiger die, naast een uitgebreid medisch behandeljournaal, ook zelf uitgebreid met zijn lijf aan de slag was geweest;  overal tatoeages en daarnaast veel gaten in zijn gezicht en tong op plaatsen waar  ooit piercings hadden gezeten.  Artsen hadden hem geboden deze niet meer te dragen om gezondheidsredenen.  Bij het praten sijpelde wat speeksel uit een gaatje net boven de kin. Toch had patiënt zijn levensgeluk niet door zijn gezondheid laten beïnvloeden maar dat hij het heel jammer vond dat hij zijn metalen versieringen niet meer mocht dragen werd wel snel duidelijk.

Gelukkig viel de schade op tandheelkundig vlak mee: met wat extracties en prothetische hulp was zijn mondgezondheid weer snel op de rit. Enige tijd daarna kwam hij echter met gillende spoed op de eerste hulp terecht;  een gekliefde tong zorgde voor veel bloedverlies nadat hij zelf een mes in zijn tong had gezet vanuit het piercing gat in zijn tong met als ultieme doel de tong te transformeren in een gespleten tong.  Hij was alleen vergeten dat hij ook bloedverdunners slikte……. De kaakchirurg die mij hierover belde liet me weten: ‘jouw patiënt heeft het ternauwernood overleefd;  het is me gelukt de tong weer te hechten. ’  Als de patiënt een aantal weken later op het spreekuur komt zien we het resultaat; een mooie gespleten tong.

Anita Visser

NT Verhalenwedstrijd 2019: breng uw stem uit

Dit is een van de genomineerden van de NT Verhalenwedstrijd 2019, met als thema 'Eind goed, al goed'. Welke van de genomineerde inzendingen krijgt uw stem? 

Lees alle verhalen

Breng uw stem uit