Filters

Bijna levend begraven

Hij woont meer dan vijfentwintig jaar bij ons in huis. Gekocht voor onze kinderen om het tandenpoetsen in goede banen te leiden. Dit mannetje met een vrolijk gezichtje en een handmatig tandenborsteltje heeft altijd goed zijn best gedaan. Sinds de kinderen eigen baas zijn, leefde onze poetsvriend ongestoord voort, opgeborgen in een kinderkast.

Van tijd tot tijd ruimen wij op en daarbij hoort ook het wegwerken van allerhande kinder­spullen. Bij voorkeur richting kinderen. Dit keer ging het om vliegers, schaatsen, motoronder­delen, munten, elektronicadozen, ontel­bare snoeren en stek­kertjes, autootjes, bouwdozen. Ze zijn er altijd zuinig op geweest en als het door onze handen gaat, hebben wij op onverwachte momenten last van ouderlijke emoties.

Het meeste gaat, na nog even bekijken en vast­houden, de vuilniszak in. Een paar spullen blijven wachten op het finale oordeel van de kinderen. De trouwe huis­ge­noot treft ons in de ziel en geeft nog even een teken van leven. Het oude batterijtje heeft kennelijk nog fut en de drie liedjes van het poetsprogramma van twee minuten draait ons vriendje netjes af. Mooi maar ook een beetje zielig. Toch maar de vuilniszak in. Een niemendalletje, wat moet je er mee?

De volgende morgen horen we in de schuur uit de vuilniscontainer hele zachte piepjes. Het zal toch niet waar zijn? Ons vriendje zit kennelijk klem tussen het huis­vuil en heeft de hele nacht geprobeerd aandacht te trekken met steeds weer die drie deuntjes.

Met het gevoel ons vriendje levend begraven te hebben, gezocht en gegraven in de vuilcontainer. Tussen alle afgedankte rommel en het ordinaire huis­vuil ben ik op het zielige elektronische gejammer afgegaan en heb het wondertje gered van de afvoer naar de vuilnisbelt, gered van de ondergang. Hij woont weer binnen, in de woonkamer nu, hij hoort er weer helemaal bij. En als we onze kinderen missen, speelt hij graag zijn drie deuntjes van samen twee minuten vol herinnering voor ons af.

Jorden van Foreest

NT Verhalenwedstrijd 2019: breng uw stem uit

Met welke van de genomineerde inzendingen van de NT Verhalenwedstrijd krijgt uw stem? 

Lees alle verhalen

Breng uw stem uit

Total votes: 36