facebook

Tussentijds advies Capaciteitsorgaan: leid meer tandartsen op

Evert Berkel
2 minuten
Capaciteit
Het aantal opleidingsplaatsen van de studie tandheelkunde kan met 71 omhoog tot 311 studenten per jaar, stelt het Capaciteitsorgaan. De KNMT is blij met dit advies en vraagt de minister nu om snel in actie te komen. 

Het Capaciteitsorgaan doet haar aanbeveling in een tussentijds advies aan de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs. Het aantal opleidingsplaatsen van de opleiding Mondzorgkunde hoeft volgens het orgaan niet te worden verhoogd.

Het Capaciteitsorgaan onderzoekt in opdracht van beide ministers de benodigde opleidingscapaciteit voor tandartsen en mondhygiënisten. Voor het nu uitgebrachte tussentijdse advies heeft het gekeken naar ‘harde‘ parameters: verandering van de vraag op basis van demografische ontwikkelingen, instroom uit de opleidingen en het buitenland en uitstroom van Nederlandse tandartsen en mondhygiënisten.

Sluit volledig aan bij eerdere adviezen

KNMT-voorzitter Wolter Brands zegt het tussentijdse advies wel te hebben verwacht. “Het sluit immers volledig aan bij eerdere adviezen van zowel het Capaciteitsorgaan zelf als andere instanties: verhoog het aantal opleidingsplaatsen voor de studie tandheelkunde. En doe dat snel, want het water komt ons tot aan de lippen. Er zijn steeds meer signalen die duiden op een tekort aan tandartsen.”

Met 71 plaatsen wordt een goed evenwicht bereikt

Brands kan zich vinden in het voorgestelde aantal van 71: "Daarmee wordt, denk ik, een goed evenwicht bereikt. We zijn er immers ook niet bij gebaat dat er over een aantal jaar weer een overschot aan tandartsen onstaat. In de jaren tachtig heben we gezien waar dat toe leidt."

Definitief advies later dit jaar zal niet sterk afwijken

Dit jaar zal het Capaciteitsorgaan in zijn onderzoek ook nog andere parameters meenemen, zoals sociaal-culturele factoren, vakinhoudelijke ontwikkelingen en taakherschikking. Hieruit volgt eind dit jaar een definitief advies. Echter, “het is op basis van de voortekenen niet waarschijnlijk dat de volledige raming later in 2019 een lager instroomadvies zal opleveren”, schrijft het Capaciteitsorgaan in zijn brief aan de ministers.

KNMT: geen redenen meer om te wachten met extra plaatsen

 Nu het Capaciteitsorgaan zelf al aangeeft dat ook het definitieve advies vermoedelijk een stijging zal inhouden, is er volgens de KNMT-voorzitter voor de ministers al helemaal geen reden meer een besluit nog langer voor zich uit te schuiven. Brands: “Klaarblijkelijk verwacht het Capaciteitsorgaan dat het verdere onderzoek zal opleveren dat taakherschikking géén oplossing is voor het tekort. Iets wat de KNMT al jaren zegt. In combinatie met het feit dat beide ministers zelf om dit onderzoek hebben gevraagd, zie ik voor hen geen redenen waarom ze de uitslag naast zich zouden neerleggen.”