facebook

Toch op vakantie naar een ‘oranje/rood’ land?

Hans Scholten
4 minuten
Zomervakantie
Nu de zomervakantie nadert en het generieke negatieve reisadvies is opgeheven, smachten veel mensen weer naar een vakantie naar het buitenland. De keuze voor het vakantieland kan behoorlijke gevolgen hebben voor de duur van de vakantieaanvraag en soms zelfs het recht op loon.

Sinds 15 mei geldt dat reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk is. Dit betekent dat vakantiereizen naar deze landen vanaf deze datum niet meer worden afgeraden. Veilige gebieden of landen krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken weer de kleurcode groen of geel.

COVID-hoogrisicogebieden krijgen de kleurcode oranje of rood. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen, zoals vakantie, worden afgeraden. Kies je daar toch voor, dan moet je bij terugkomst een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Daarnaast geldt op dit moment het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan. Met een PCR-test op de vijfde dag kan de periode van quarantaine worden verkort. 

Reizen naar rood of oranje en het recht op loon

De werknemer die afreist naar een land met een oranje of rood reisadvies loopt het risico met reisbeperkingen te worden geconfronteerd of bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te moeten. Indien de werknemer als gevolg daarvan niet inzetbaar is in de praktijk, hoeft de werkgever waarschijnlijk geen loon te betalen. Daarvoor is wel vereist dat de werknemers vooraf schriftelijk zijn geïnformeerd over de consequenties die verbonden zijn aan het afreizen naar een dergelijk gebied/land  en de werkzaamheden niet vanuit huis  kunnen worden verrichten. In de mondzorg zal dat laatste niet of nauwelijks voorkomen.

Actuele reisadviezen per land en informatie over test- en quarantaineverplichtingen

Maak onderling afspraken

Wil je per se reizen naar een land met een oranje of rood reisadvies?  Houd daar dan rekening mee bij je vakantieaanvraag: je moet er 10 dagen quarantaine bij incalculeren. Dit betekent dat je als werkgever en werknemer kunt afspreken dat de werknemer, indien de praktijkbezetting dat toelaat, extra vakantiedagen opneemt om de quarantaineperiode te overbruggen. Indien het verlofsaldo ontoereikend is, zou het opnemen van onbetaald verlof een uitkomst kunnen zijn.  

Wijziging reisadvies op vakantiebestemming

Bij wijziging van het reisadvies van code geel naar code oranje/rood tijdens de vakantie kan dit ertoe leiden dat een werknemer als gevolg van reisbeperkingen of (verplichte) quarantaine niet inzetbaar is in de praktijk. Nu de werknemer dat in de meeste gevallen niet had kunnen voorzien, is het de verwachting dat de werkgever het loon moet doorbetalen.

Ziek op vakantie

Wordt een werknemer ziek op vakantie, dan zal het loon wel moeten worden doorbetaald. Er is slechts één uitzondering, namelijk als vast komt te staan dat de ziekte opzettelijk is veroorzaakt. Daar zal niet snel sprake van zijn, ook niet als iemand afreist naar een land met een oranje of rood reisadvies.

Quarantaineplicht

Per 1 juni is het dringende advies met betrekking tot quarantaine voor zeer hoogrisicogebieden omgezet in een verplichting. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd. Voor hoogrisicogebieden blijft het dringende advies gelden. Bij inwerkingtreding van de wet is een werkgever in overtreding als hij een werknemer in de praktijk inzet waarvan hij weet dat op diegene een quarantaineplicht rust en kan daarvoor worden beboet.

Geen quarantaineplicht voor grenswerkers

Grenswerkers zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht. Zij moeten zorgen voor een ingevulde quarantaineverklaring en een verklaring van de werkgever waaruit blijkt dat ze woonachtig zijn in een ander land dan het land waarin ze werken en ten minste eenmaal per week de grens moeten passeren. Wie als zelfstandige werkt mag zelf een dergelijke verklaring invullen. Grenswerkers zijn ook uitgezonderd van de verplichting om een negatieve test te overleggen.

Geen uitzonderingen voor gevaccineerden

Momenteel gelden voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden dezelfde regels. Dit betekent dat ook gevaccineerden bij het reizen vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland een negatieve test moeten overleggen en worden geacht in quarantaine te gaan. Het kabinet overweegt om de regels voor gevaccineerden te versoepelen; begin juni neemt ze hierover naar verwachting een besluit. Dan wordt ook meer duidelijk over het Digital Green Certificate, het zogenaamde Europese coronapaspoort. Dit paspoort moet ervoor zorgen dat reizen tijdens de coronapandemie binnen de EU gemakkelijker wordt.

Op een rijtje**

Kleur groen   geel oranje rood
Reizen mogelijk ja er zijn risico's alleen noodzakelijke reizen niet reizen
Negatieve coronatest nodig bij terugkeer nee nee ja ja
Quarantaine na thuiskomst nee nee ja, dringend advies of verplicht 10 dagen ja, dringend advies of verplicht 10 dagen
Quarantaine inkorten mogelijk? nvt nvt ja, bij negatieve uitslag PCR-test na 5 dagen*** ja, bij negatieve uitslag PCR-test na 5 dagen***
Uitzondering voor gevaccineerden? nvt nvt nee  nee

** In de nieuwe wet worden de termen hoogrisicogebied en zeer hoogrisicogebied en niet de kleurcodes gebruikt. Dit kan betekenen dat voor zowel code oranje als rood de quarantaineplicht geldt. Rijksoverheid.nl: alles over quarantaineplicht 

*** Raadpleeg voor het al dan niet inzetbaar zijn van een mondzorgverlener de Leidraad Mondzorg Corona.