Thuis in de Nederlandse mondzorg? Steuntje in de rug voor in buitenland gediplomeerde tandarts

25 juni 2019

Ze zijn technisch goed opgeleid, beheersen sinds de verplichte taaltoets is ingevoerd de Nederlandse taal en zijn doorgaans harde werkers. Maar voor buitenslands gediplomeerde tandartsen is het allerminst gemakkelijk om hier hun draai te vinden. Tijd om ze wegwijs te maken in de Nederlandse mondzorg.

Het aantal buitenlanders dat in ons land als tandarts werkt, is de laatste twee decennia sterk gegroeid: van 366 in 2001 naar 732 in 2009 tot 1462 nu. Dat betekent dat inmiddels 17 procent van alle tandartsen in ons land in het buitenland is opgeleid, tegen 5 procent in 2001.

De meesten komen uit Duitsland, België en Spanje, maar ook tandartsen die afgestudeerd zijn in landen buiten de Europese Unie zoals Zuid-Afrika, Syrië en Libanon zijn gemotiveerd aan de slag gegaan in ons land. Zo ook Luk Aouad. Het begin viel de 27-jarige Libanese tandarts vies tegen, vertelt hij eerlijk. “De eerste week in Nederland heb ik alleen maar zitten huilen. Voor mijn vertrek volgde ik tien maanden lang ik via Skype Nederlandse lessen, maar eenmaal hier durfde ik geen woord te zeggen. Daar zat ik dan, met twee goede studies op zak en mijn goede wil! Ik was doodongelukkig.”

Hans Prakken (63), in wiens praktijk in Emmen hij sinds november werkt, weet als geen ander hoe Aouad zich moet hebben gevoeld, ver weg van huis in het Drentse Emmen. Prakken werkt al jaren met buitenlandse tandartsen, die hij in tegenstelling tot sommige vakgenoten niet als concurrenten maar juist als collega’s ziet. “Ze zijn misschien uit nood hierheen gehaald, vanwege het structurele tandartsentekort, maar dat tekort zal de komende jaren echt niet afnemen. Bovendien bestaat er binnen Europa nu eenmaal vrij verkeer van beroepen. Tandartsen die van buiten de Europese Unie komen moeten overigens een zwaar traject doorlopen. Degenen die dat halen, hebben echt wel wat in huis, hoor. Kortom, we kunnen onze buitenlandse collega’s beter omarmen. Maar dan moeten we ze wel snel en adequaat wegwijs maken binnen onze mondzorg, zodat de patiënt kan blijven rekenen op optimale zorg van hoge kwaliteit.”

Beluister de podcast

KNMT-beleidsadviseur Maaike de With vertelt in de KNMT-podcast Het Wortelkanaal wat de leergang Thuis in de Nederlandse Mondzorg precies inhoudt.  

Verschillen

Overigens constateert Prakken, die namens de KNMT in de commissie Buitenlands Gediplomeerden Volksgezondheid zit, dat er verschillen zijn in de opleidingen in heel Europa. “Maar dit speelt geen rol in de daadwerkelijke BIG-registratie. Uiteindelijk heeft men een Europees diploma, dit wordt voor de wet als ‘gelijkwaardig’ gezien en leidt tot BIG-registratie.

Voor de dagelijkse praktijk in Nederland zijn deze verschillen merkbaar. Het was voor Prakken reden om met de KNMT in gesprek te gaan over groepsgewijze bijscholing om de integratie te vergemakkelijken. “Zo hoeft niet iedere praktijkhouder individueel hiermee aan de slag.  Naar aanleiding hiervan heeft de KNMT de leergang Thuis in de Nederlandse mondzorg (zie kader) ontwikkeld ontwikkeld.

Sleutelwoord

Omdat communicatie het sleutelwoord is, stimuleerde Prakken Aouad toch maar zijn mond open te doen. “Ik ben niet meer bang om fouten te maken. Ik wil veel leren, dus dan zal ik ook zo veel mogelijk vragen aan mijn collega’s moeten durven stellen. Niet alleen over behandelingen, maar ook over wet- en regelgeving en bijvoorbeeld over declareren. Dat vond ik toch zo moeilijk in het begin”, verzucht hij.

Maar het is ook heel belangrijk om goed met de patiënt te kunnen communiceren, vervolgt hij. “En dat gaat ook steeds beter. Hoe gaat het met u? Hoe is het met uw gezondheid? Zo bouw je langzaam een band op. Je moet het vertrouwen winnen.”

Prakken is trots op hem: “Ik leg mijn buitenlandse collega’s altijd uit dat de Nederlandse patiënt de moeilijkste ter wereld is: hij is absoluut niet onder de indruk van een witte jas, googelt zelf informatie bij elkaar en voelt zich beschermd door het klachtrecht. Maar als je hem rustig en eerlijk alles uitlegt, heb je een patiënt voor het leven!”

Korting

En zo’n band met patiënten hebben tandartsen in het buitenland vaak niet, weet ook Pier Francesco Lacorte (27), die sinds februari bij Prakken werkt: “Italianen gaan naar de tandarts als ze klachten hebben. Dan wordt er met een pak geld gezwaaid en dan moet je het probleem maar even oplossen”, vertelt hij. “En mocht een diepe vulling uitdraaien op een endo, eisen ze meteen korting. Een langere en pijnlijker behandeling, dat was niet de afspraak!”

Lacorte vindt het fantastisch hoe in Nederland wordt ingezet op preventie. “Dat zie ik echt aan de gebitten. Het gaat hier niet om simpel boren, vullen en trekken, maar om het behoud van het gebit. Zoals Hans zegt: het beste implantaat is nog altijd de eigen kies! Maar dat betekent samenwerken met andere mondprofessionals.”

Ook dat teamwork met preventie-assistenten en mondhygiënisten was Aouad en Lacorte vreemd. Evenals bijvoorbeeld specifieke wet- en regelgeving binnen de mondzorg, zoals de strikte hygiëneregels of die voor het maken van röntgenfoto’s. Een hele uitdaging, maar de jonge tandartsen zijn positief: “Iedere dag leren we weer!”

Recept

Ze hebben het naar hun zin in Emmen. “Iek hep pien in muun kies!” imiteert Francesco Lacorte lachend het Drentse accent. “Kregen we een patiënt in de stoel die zijn tand had gebroken op pasta. Op pásta, vroeg ik verbaasd, hoe heeft u die dan gekookt…? Uiteindelijk ging die meneer blij de deur uit met een mooi gebit èn een recept voor de perfecte pasta.”

En toen Aouad laatst na een weekendje Brussel voor al zijn collega’s bonbons had meegenomen en daarbij een briefje had gelegd: ‘Bedankt voor de prettige samenwerking’, viel het even stil in de koffiekamer. Aouad haalt zijn schouders op: ”Ik begreep er niets van; weet ik veel dat ze dachten dat ik wegging. Ik wilde alleen laten weten hoe blij ik was! Ach, ik spreek nog steeds beter Nederlands dan Hans Arabisch!” knipoogt hij.

Waar komen ze vandaan?

 1. Duitsland 244
 2. België 242
 3. Spanje 168
 4. Portugal 68
 5. Zuid-Afrika 59
 6. Roemenië 43
 7. Polen 39
 8. Griekenland 36
 9. Israël 26
 10. Hongarije 22

Rest: overige landen/onbekend

Leergang ‘Thuis in de Nederlandse mondzorg’

Luc Aouad en Pier Francesco Lacorte gaan deelnemen aan ‘Thuis in de Nederlandse mondzorg’, een unieke leergang waarmee de KNMT Academy in september van start gaat. Prakken, die zelf diverse buitenlandse tandartsen heeft begeleid, beveelt de vijfdaagse cursus aan. “Deze leergang helpt buitenlandse tandartsen sneller te integreren. Tegelijkertijd kunnen praktijkhouders worden ontlast in de begeleiding van hun nieuwe collega’s. Ook zij zien hoe beginnende buitenlandse tandartsen soms worstelen met de voor hun totaal nieuwe manier van werken.” Centrale thema’s tijdens de leergang:

 • • communiceren en samenwerken met de patiënt;
 • • wegwijs in het woud van mondzorgstructuur en financiering;
 • • de tandarts als regisseur;
 • • ethiek en professioneel gedrag en
 • • klachtrecht.

Alle thema’s zijn gekoppeld aan tandheelkundig klinische onderwerpen, die worden begeleid door experts uit de mondzorg.

Meer informatie: www.knmt.nl/thuisindemondzorg

Tekst: Anita Zijlstra // Beeld: Bianca Verhoef

Total votes: 40

0 reacties op Thuis in de Nederlandse mondzorg? Steuntje in de rug voor in buitenland gediplomeerde tandarts