facebook

Studeren in coronatijd: kan dat wel?

Laura van Paesschen II
4 minuten
Studenten en corona
Colleges volgen vanuit huis, je scriptie schrijven zonder naar de universiteit te gaan, geen patiënten behandelen… Ook studenten tandheelkunde zitten in deze coronatijd thuis. Missen ze hun studiegenoten, docenten en patiënten? Lopen ze misschien studievertraging op? Kortom: hoe beleven zij deze periode?

Naomi Oom (25), master 3, ACTA: “Vanuit huis mijn opleiding afronden”

“Met twee studievriendinnen vertrok ik in maart naar Kaapverdië voor onze buitenlandstage. Door de corona-uitbraak moesten we helaas al snel terugkeren. We hebben nu een nieuw, vervangend scriptieonderwerp gekregen en vervangende, theoretische opdrachten voor ons keuze-verdiepingsvak. In dat opzicht heb ik dus geluk ten opzichte van klasgenoten: ik hoef niet af te wachten tot ACTA weer opengaat, maar kan mijn opleiding vanuit huis afronden en afstuderen.

Ook ben ik me aan het voorbereiden op het werkende leven: gesprekken met adviseurs via Skype in plaats van face-to-face en voorzichtig kennismaken bij praktijken in de buurt. Het is wel even wennen om hele dagen thuis te zitten. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik wel wat mag uitslapen, maar daarna tot het avondeten nuttig bezig wil zijn met mijn scriptie en opdrachten of andere dingen die prioriteit hebben. Dat ik iets meer afgeleid raak, accepteer ik maar. Ik denk dat iedereen die nu verplicht thuiswerkt daar moeite mee heeft. Bovendien zit ik niet eens in mijn eigen huis. Mijn kamer was nog onderverhuurd vanwege mijn buitenlandstage, dus ik woon nu voor een paar maanden bij mijn vriend. Omdat dat goed bevalt hebben we besloten te gaan samenwonen. Toch iets positiefs dat uit de coronacrisis is voortgekomen!”

Irene van Kleef (27), master 3, ACTA: “Stage lopen in plaats van kliniekdagen”

“De kliniek heeft de afgelopen maanden helemaal stil gelegen, waardoor ik geen patiënten kon behandelen. Daar baalde ik flink van; omdat ik bijna ben afgestudeerd, vond ik het fijn om die laatste momenten lekker te kunnen behandelen voordat ik het werkende leven in stap. De vrijkomende tijd heb ik gelukkig goed kunnen vullen met het werken aan mijn scriptie. Dat gaat prima vanuit huis. Gelukkig was ik daarbij al klaar met de dataverzameling, dus het was alleen nog een kwestie van schrijven. Toen de praktijken weer open gingen, stelde ACTA aan de laatstejaars studenten voor om een praktijk te zoeken waar je stage kunt lopen. Die dagen tellen dan als kliniekdagen. Ik kon gelukkig voor drie dagen per week terecht bij een praktijk in Utrecht waar ik al eerder heb gewerkt.

Inmiddels is ACTA ook weer gedeeltelijk opgestart. Er is niet meteen plek voor iedereen, maar als laatstejaars studenten krijgen we voorrang. Het grootste nadeel is toch wel dat iedereen wat uitloop heeft. Ik dus ook. In plaats van eind juni studeer ik nu hopelijk halverwege augustus af. Dat is vervelend, maar niemand kan er iets aan doen.”

Anton Borgstijn (24), master 2, Rijksuniversiteit Groningen: “Online activiteiten met studievereniging”

“Ik was net begonnen met kroon- en brugonderwijs toen het ineens stil kwam te liggen. Dat was heel raar. De eerste tijd bracht ik door op mijn kamer in Groningen, de laatste tijd zit ik vaker bij mijn ouders met wat meer ruimte om me heen. Gelukkig kunnen de colleges voor het theorieonderwijs online doorgaan. Aan de ene kant vind ik het lekker dat ik op mijn eigen plek met een kop koffie erbij kan gaan luisteren. Maar ik merk wel dat ik eerder afgeleid raak en even m’n telefoon erbij pak. Ook ben ik bezig met de aanvraag van mijn masterscriptie. Wat wil ik gaan onderzoeken, waarom en hoe? Ik wil mijn onderzoek bij mka-chirurgie doen op basis van de patiëntenkaarten van de afgelopen vijf jaar.

Voor mijn studiejaar gaat de universiteit waarschijnlijk pas in het nieuwe studiejaar weer open. De jaren onder mij kunnen in de zomervakantie vakken inhalen waarbij geen patiënten nodig zijn. Tot die tijd houd ik me onder meer bezig met de introductiedagen voor de nieuwe studenten: kunnen we dat op een bepaalde manier volgens de regels organiseren? Gelukkig organiseert onze studievereniging Archigenes regelmatig leuke online activiteiten, zoals een pubquiz, bierproeverij en binnenkort staat er een bingo op het programma. Ik vermaak me dus wel!”

Emma Maas Geesteranus (21), bachelor 3, Radboud Universiteit Nijmegen: “Ik was net lekker bezig”

“Studievertraging als gevolg van de coronacrisis is een angst die ik momenteel waarschijnlijk met veel andere tandheelkundestudenten deel.  De onzekerheid waar we in zitten is vervelend. Zowel theorie- als praktijkonderwijs heeft een periode stilgelegen. Theorie is inmiddels weer opgepakt en redelijk makkelijk in te halen, maar praktijk daarentegen niet. Ik was net lekker bezig en kreeg handigheid in bepaalde vaardigheden, en ineens wordt het onderbroken. Er worden voorzichtig plannen gemaakt vanuit de universiteit om weer open te gaan, maar het is de vraag wat er mogelijk is. En als we weer patiënten zouden mogen behandelen, vraag ik me af wat de risico’s zijn. Niet alleen voor ons als studenten, maar ook voor de patiënten.

Gelukkig kunnen we vanuit huis wel theorievakken volgen, zoals mka-chirurgie. Hoor- en responsiecolleges en werkgroepen volgen we online. Al blijkt interactie zoals we die in het echt zouden hebben toch lastig. Sommige tentamens die we in maart hadden, zijn uitgesteld, wat betekent dat we het toen heel rustig hadden en nu extra druk. Ook tentamens worden nu online afgenomen en zijn anders dan we gewend zijn, dus dat vergt wat flexibiliteit van zowel studenten als docenten.

Ik ben benieuwd hoe alles gaat lopen en hoe groot mijn studievertraging zal zijn. Misschien dat we in de zomervakantie door zullen gaan om gemiste vakken in te halen. Omdat ik in de overgang zit van bachelor naar master is het moeilijker om dingen vooruit te schuiven naar een volgend studiejaar. Ik hoop dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar normaal of een aangepaste manier vinden hiermee om te gaan.”