facebook

Spoedmondzorg coronapatiënten naar reguliere praktijken

Hans Scholten
2 minuten
spoedzorg corona
Het Coronacentrum Acute Mondzorg (CAM), dat de afgelopen maanden in 12 praktijken door heel Nederland patiënten met het coronavirus behandelde, sluit de deuren. Vanaf 1 juli moeten alle patiënten weer voor spoedeisende mondzorg bij de ‘gewone’ tandarts of orthodontist terecht kunnen.

Het CAM stopt nu de eerste crisisfase van de corona-uitbraak in Nederland achter de rug is. Het aantal patiënten dat zich bij het CAM meldt, is fors gedaald tot nog maar enkele per week in heel het land. Daarnaast is er geen tekort meer aan de benodigde beschermingsmiddelen. En is er, mede dankzij de Commissie Leidraad Mondzorg Corona, meer duidelijkheid gekomen over de voorwaarden waaronder corona(verdachte) patiënten met acute klachten binnen aanvaardbare risico’s behandeld kunnen worden.

Hulp bij overgang op komst

Om mondzorgpraktijken te helpen de spoedzorg voor coronapatiënten op zich te nemen, komt er een nieuwe versie van de Leidraad Mondzorg Corona. Ook komt er een speciale werkinstructie waarin staat hoe praktijken kunnen inspelen op de zorg aan deze groep patiënten, inclusief informatie over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook delen CAM-praktijken hun inzichten en tips. Tot slot houdt de KNMT een peiling onder haar leden om te inventariseren welke vragen praktijken hebben, zodat de vereniging daarop kan inspelen en kan helpen de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Onderling afspraken maken is mogelijk

Het is overigens niet gezegd dat in elke praktijk daadwerkelijk coronapatiënten behandeld zullen worden. Praktijken hebben een zorgplicht en moeten hun patiënten helpen maar dat mag ook in een andere praktijk waarmee ze samenwerken. Praktijken kunnen dus, net zoals voor spoeddiensten, onderling afspraken maken over hoe ze omgaan met coronapatiënten met acute gebitsproblemen. 

Geen reguliere mondzorg voor coronapatiënten

Net als nu zal er overigens géén reguliere mondzorg voor coronapatiënten geboden worden. Alleen met spoedeisende klachten kan deze groep patiënten bij de tandarts terecht. 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.