facebook

Speciale RI&E-module: is jouw praktijk ‘corona-proof’?

Hans Scholten
2 minuten
Applaus
Neemt jouw praktijk de juiste voorzorgsmaatregelen om de gezondheid en veiligheid van medewerkers, patiënten en bezoekers te garanderen tijdens de coronacrisis? Dat kun je nu toetsen in de speciale COVID-19-module in de RI&E-manager voor de mondzorg. Beantwoord de 8 vragen uit de module en je weet of je praktijk ‘corona-proof’ is.

De corona-uitbraak brengt voor praktijkeigenaren extra verantwoordelijkheden met zich mee. Ook nu moeten ze immers de werkplek gezond en veilig houden, en daarvoor zijn extra maatregelen nodig. Om te kijken of je de juiste dingen doet, kun je gebruik maken van de door de KNMT ontwikkelde COVID-19-module in de RI&E-manager. 

Aanvulling op bestaande RI&E

Deze nieuwe module is een aanvulling op de bestaande Risico-inventarisatie en -Evaluatie voor tandheelkundige praktijken. Ze is gebaseerd op de richtlijn infectiepreventie in mondzorgpraktijken, de Leidraad Mondzorg Corona en de richtlijnen van het RIVM. De module omvat acht vragen met betrekking tot arbozorg en corona, voorlichting, instructie en het treffen van maatregelen en de borging daarvan.

Inspectie SZW kijkt ook naar coronamaatregelen

De Inspectie SZW voert momenteel onderzoek uit waarbij ook een groot aantal tandartspraktijken wordt benaderd. Onderdeel van dit onderzoek is niet alleen een check op het hebben van een actuele RI&E maar de inspectie kijkt ook naar de genomen maatregelen naar aanleiding van het coronavirus.

RI&E-Manager: één plan van aanpak 

Tandarts-praktijkhouders met een actuele RI&E hoeven nu alleen de COVID-19-module te doorlopen. Komen er actiepunten uit naar voren dan voeg je ze toe in het plan van aanpak.

Instructie doorlopen COVID-19-module (pdf)

Wie sinds de lancering ervan in oktober 2019 nog geen RI&E heeft uitgevoerd, kan alsnog de gehele RI&E (inclusief COVID-19-module) doorlopen.

Naar de RI&E-manager

Staat de RI&E al even op je 'to do list', maar komt het er steeds niet van? Volg de online cursus van de KNMT Academy. Dan zorgt Josje Salentijn ervoor dat jij of je praktijkmanager de RI&E in een middag op orde hebt.