RMO-declaratie voor behandeling Oekraïense vluchtelingen nader uitgelegd

Mark Zwartkruis
2 minuten
Betalen bij de tandarts
Vanaf 1 augustus kunnen mondzorgaanbieders rekeningen met betrekking tot de mondzorg aan Oekraïners digitaal declareren via de RMO (Regeling Medische zorg Ontheemden). Omdat de regeling al per 1 juli in werking is getreden, kunnen behandelingen vanaf deze datum worden gedeclareerd. De regeling wordt uitgevoerd door DSW.

Eerder plaatsen we al een bericht over het ingaan van de RMO en wat dit zou betekenen voor tandartsen die Oekraïense vluchtelingen behandelen. In dit bericht gaan we nog eens dieper in op het declareren via deze nieuwe regeling.

Declaratievoorwaarden

Om te kunnen declareren via de RMO, moet de behandeling aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Uit de COV-check moet blijken dat de patiënt een BSN-nummer heeft;
  • Voor volwassenen vanaf 18 jaar geldt dat het moet gaan om het verhelpen van acute pijnklachten. Hiervoor geldt de beperkte lijst van prestaties van de RMA (pdf; geldt ook voor de RMO) met een maximumbedrag van €250 per jaar. Voor de jeugd geldt het basispakket.
  • Voor behandelingskosten boven de €250,- moet een machtiging van de RMO afgegeven zijn

Indien de declaratie onder de €250,-blijft, is een contractuele overeenkomst met de RMO niet noodzakelijk. Bij behandelingskosten boven de €250,- moet een machtiging worden aangevraagd via Vecozo en is een overeenkomst wel een verplichting. Deze kan worden aangevraagd bij de RMO.

LET OP: Indien je reeds een overeenkomst bij de RMA (asielzoekers) hebt afgesloten, is een aparte overeenkomst met de RMO niet meer nodig.

Goed om te weten

Heeft de patiënt geen BSN-nummer? Dan kan niet gedeclareerd worden via de RMO. Declaraties kunnen dan worden ingediend bij het CAK. Helaas kunnen bij het CAK slechts declaraties worden ingediend die het basispakket betreffen.

De UZOVI-code voor beide regelingen is 3355. De RMA is herkenbaar aan productcode 1010 Basis RMA. De RMO is herkenbaar aan productcode 1020 Basis RMO

Meer informatie

RMO website met contactgegevens

KNMT Oekraïne thema-pagina