facebook

Ramadan begint en duurt de hele maand april

Webredactie
3 minuten
Ramadan
Op zaterdag 2 april 2022 begint voor veel moslims de vastenmaand ramadan. Die duurt tot en met 30 april en aansluitend volgt het Suikerfeest. Met enkele tips en aandachtspunten gaat het werk in de mondzorg tijdens de ramadan prima door.

Wanneer start de ramadan?

De start van de ramadan is afhankelijk van de stand van de maan, namelijk een zichtbare nieuwe maan. Dit doet zich op verschillende plaatsen op andere tijdstippen voor, en daarom zullen niet alle moslims in Nederland op hetzelfde moment met de ramadan starten en kan er een dag verschil in zitten. Bij start van het vasten op 2 april, die veel moslims aanhouden, is het eerste avondgebed, de start van de vastenmaand, op vrijdag 1 april.

Tips voor patiënten die vasten tijdens de ramadan

De belangrijkste 2 punten om rekening mee te houden zijn dat patiënten geen water of andere vloeistoffen zullen doorslikken bij het spoelen van de mond en dat medicijngebruik (waaronder sommigen verdoving ook zullen scharen) overdag niet toegestaan is en daarom op een aangepast tijdstip plaats dient te vinden.

De KNMT heeft eerder 8 tips bij de behandeling van patiënten op een rij gezet.

Lees de tips voor patiënten

Tips voor werkgevers met medewerkers die vasten tijdens de ramadan

De kans is groot dat collega's of werknemers die moslim zijn, meedoen met de ramadan. Ook als ze door het jaar heen minder actief hun geloof belijden.

In overleg kan een werkgever ruimte bieden, zodat het werk goed en veilig doorgaat en medewerkers zich gesteund voelen. Het is goed om tijdens de ramadan wat extra aandacht te hebben en te vragen hoe het gaat.

Medewerkers die meedoen met de ramadan kunnen zich misschien extra vermoeid of hongerig en slap voelen en minder geconcentreerd zijn. In de planning van de taken en het rooster is het wellicht goed om daarmee rekening te houden. Of om af te spreken dat een medewerker dit zelf aangeeft en dan de planning erop aan te passen.
Misschien willen vastende medewerkers niet tegelijk pauze houden met etende collega's. Dat is in overleg op te lossen. Pauze op de werkdag is wel verplicht (bij meer dan 5,5 uur aaneengesloten werken), dus die kan niet worden overgeslagen.

Qua inroostering willen diegenen die vasten misschien later beginnen, als ze minder nachtrust zouden hebben dan normaal. De zonsondergang is bij de ramadan van 2022 niet zo heel laat, vergeleken met wanneer de ramadan in de zomer valt. Dat is qua etenstijd gunstig en ook het ontbijt hoeft niet extreem vroeg gegeten te worden.
Verder kun je als werkgever rekening houden met de planning van vakantiedagen rondom het 3-daagse Suikerfeest (Eid el-Fitr) aan het eind van de ramadan, de eerste dagen van mei 2022.

Tips voor tandartsen die meedoen aan de ramadan

Voor tandartsen die meedoen met de Ramadan geldt dat ze waarschijnlijk in het begin moeten wennen aan de nieuwe etenstijden en rekening moeten houden met honger, minder slaap en hoofdpijn. Afhankelijk van hoe je reageert op honger kun je misschien wat eerder gestresst of geïrriteerd worden.
De laatste 10 dagen van de ramadan kunnen zwaarder zijn, omdat er dan ook extra activiteiten zijn, dus het is goed ook daar rekening mee te houden.
Bij de planning van het rooster en de werkzaamheden kun je rekening houden met je fysieke gesteldheid en het werk daarop afstemmen.

Noot: Als je als tandarts meedoet, dan weet je waarschijnlijk al hoe het met je gaat tijdens de ramadan, en zijn deze tips meer informatief voor collega's.

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.