facebook

Publiekscampagne ‘Tand eruit? Tand erin!’ van start

Anita Zijlstra
2 minuten
Tandtrauma-probleem-728x400
Bij alle KNMT-leden is hij op de mat gevallen: de traumaposter ‘Tand eruit? Tand erin!’. Hangt u die ook op in uw praktijk?

Speciale aandacht voor avulsie

Met de grote publiekscampagne vraagt de KNMT in samenwerking met de NVvE aan het begin van het nieuwe schooljaar en sportseizoen speciale aandacht voor avulsie. Bij een dergelijk tandtrauma is het immers van het grootste belang dat er direct de juiste zorg wordt verleend.

Ouders/verzorgers weten niet wat ze moeten doen

De praktijk wijst echter uit dat veel ouders/verzorgers en sporttrainers niet weten wat ze op dat moment moeten doen. Te vaak belanden zij bij de spoedeisende hulp of bij de huisarts, waardoor er onnodig veel kostbare tijd verloren gaat.

Korte en krachtige boodschap

Met de campagne ‘Tand eruit? Tand erin!’ wordt de korte en krachtige boodschap uitgedragen: spoel de tand met wortel en al af, plaats die terug en ga direct naar de tandarts.

Tandtrauma-poster-455x642

Doe ook mee met de actie!

De KNMT nodigt haar leden van harte uit mee te doen aan de actie. Dat kan ook door de campagne te laten zien op de wachtkamerschermen (update 9 september: powerpoint in hogere resolutie beschikbaar).

Speciale button op Allesoverhetgebit.nl

Bij alle uitingen wordt verwezen naar de KNMT-patiëntenwebsite Allesoverhetgebit.nl, waar patiënten via een speciale button direct de juiste informatie krijgen. Via zoektermen op internet, zoals ‘tand eruit’ en ‘tandtrauma’, zullen zij ook naar deze pagina worden geleid.

Posters zijn gratis te downloaden voor op school of sportclub

Tevens is het voor íedereen mogelijk om op deze website gratis campagneposters te downloaden om te verspreiden op scholen, bso’s en sportclubs. Bovendien zijn er informatiekaartjes gemaakt, die tandartsen kunnen meegeven aan patiënten die nauw betrokken zijn bij jeugdactiviteiten.

Download de poster (pdf)

KNMT blijft boodschap om tand terug te plaatsen nadrukkelijk uitdragen

”Alhoewel u als tandarts wellicht veel patiënten ziet met een tand eruit, overkomt het een individu zelden”, zegt KNMT-voorzitter Wolter Brands. “Het is dus vrij logisch dat mensen niet weten wat ze moeten doen. Maar bij avulsie is er is slechts één ding van belang: tand terugplaatsen en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan. Daarom dragen wij deze boodschap zo nadrukkelijk uit. En dat zullen we blijven doen, want er staan steeds weer nieuwe trainers langs de sportvelden en er komen steeds weer nieuwe ouders bij.”