facebook

Probleem verwerking C88 en F902 bij sommige verzekeraars

Mariska de Beijer
2 minuten
time out wachten
De tijdelijke prestaties C88 en F902 voor de toeslag meerkosten door corona kunnen per 1 augustus nog niet door alle zorgverzekeraars verwerkt worden. Mondzorgpraktijken die deze prestaties willen declareren bij een andere zorgverzekeraar dan CZ, VGZ of Zilveren Kruis, kunnen hun declaraties met deze codes daarom beter aanhouden om foutmeldingen te voorkomen.

Administratie Vektis en zorgverzekeraars niet op tijd aangepast

Op woensdag 29 juli maakte de Nederlandse Zorgautoriteit bekend dat mondzorgpraktijken vanaf 1 augustus een toeslag van € 4,26 per patiënt in rekening mogen brengen als tegemoetkoming voor extra kosten door de corona-uitbraak. Het lukt Vektis niet om de twee tijdelijke prestatiecodes C88 en F902 op korte termijn toe te voegen aan de zogenaamde TOG-lijst, waardoor het verwerken van de declaratie van de nieuwe prestatiecodes per 1 augustus niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk is.  

Declaratie ingediend voor half augustus leidt tot foutmelding

Vektis verwacht op 7 augustus de nieuwe TOG-lijst mondzorg te kunnen publiceren.
Zorgverzekeraars passen hun backoffice-systemen aan op basis van de TOG-mondzorglijst. Enkele (kleinere) zorgverzekeraars hebben aangegeven de wijziging pas operationeel te hebben vanaf half augustus. Dat betekent dat declaraties met de code C88 en F902 die vóór de aanpassing van de backoffices bij de zorgverzekeraar worden ingediend, leiden tot foutmeldingen.

Verwerking toeslag alleen mogelijk bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis

De zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis hebben besloten om niet te wachten op de TOG-lijst. Daarom is declaratie van de toeslag bij deze verzekeraars wél mogelijk per 1 augustus.

Let op: toeslag kan niet zonder andere codes gedeclareerd worden

Omdat de prestaties C88 en F902 toeslagen zijn, kunnen deze codes niet gedeclareerd worden zonder andere prestatiecodes. Het aanhouden van alleen de toeslag met als doel om deze later te declareren, is helaas niet mogelijk. 

Informatie over ontwikkelingen

De KNMT informeert haar leden direct zodra bekend is wanneer de declaratie van de nieuwe tijdelijke prestatiecodes bij alle zorgverzekeraars mogelijk is. De factoring- en softwarebedrijven zijn op de hoogte van dit probleem en onderzoeken of er eventueel een oplossing voor het niet kunnen verwerken van de declaraties mogelijk is. Zij zullen hun klanten hierover zelf informeren.