Prikaccidenten in mondzorg onveranderd hoog

03 februari 2016

Binnen de mondzorg blijft het aantal prikaccidenten onveranderd hoog. In 2015 zijn er 484 incidenten gemeld, waarvan 87 met risico op besmetting met hiv en/of hepatitis A.

Binnen de mondzorg blijft het aantal prikaccidenten onveranderd hoog. In 2015 zijn er 484 incidenten gemeld, waarvan 87 met risico op besmetting met hiv en/of hepatitis A. In 2014 waren het er 495, in 2013 451. Dit blijkt uit de cijfers van VaccinatieZorg, de uitvoerder van KNMT- PrikPunt. Hiermee is met name het aantal incidenten met grote risico’s hoger dan in andere zorgsectoren.

Veel melders van incidenten geven tijdsdruk aan als belangrijke oorzaak. Veelvoorkomende boosdoeners zijn gerecapte materialen, waarbij de hoes los blijkt te zitten of doorgeprikt is. Voor personeel is recappen sinds 2012 verboden, maar dit leidt nog niet tot een daling van het aantal incidenten.

Van de meldingen bij KNMT – PrikPunt wordt 36% binnen 15 minuten gedaan. Anderen wachten langer voordat ze contact opnemen met PrikPunt. 15% van de bellers kon niet direct hun actuele hepatitis-B-vaccinatiestatus aangeven.

Over KNMT-PrikPunt

Prikaccident is een verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt-, spat- of of krabongevallen, waarbij iemand in contact komt met het bloed of lichaamsvloeistof van een ander. KNMT-PrikPunt is het 24-uurs meld- en adviespunt voor als dit soort ongevallen in de mondzorgpraktijk gebeurt.

 

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.