facebook

Praktijk in een populaire vakantiebestemming: groeten uit Sneek

Evert Berkel
3 minuten
Nt1806 sneek
Hoera, de zomer is in zicht! Zon, zee, strand: vakantie! Maar ook tijdens hun vakantie krijgen mensen kiespijn. Hoe gaat dat in praktijken in een populaire vakantiebestemming? Frank Post heeft een praktijk in het Friese Sneek, waar het in augustus tijdens de jaarlijkse Sneekweek losgaat. 

“In 2004 ben ik in Sneek begonnen, daarvoor heb ik twintig jaar in Duitsland gewerkt. Friesland ken ik van vroeger. De provincie geeft mij, als zeiler, het ultieme vakantiegevoel. Nu ik hier een praktijk heb, kan ik werk en vakantiegevoel combineren.

De Sneekweek is altijd in de eerste week van augustus. Oorspronkelijk is het een zeilevenement. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een event dat ook voor niet-zeilers leuk is, met feesten, markten en een hoop gezelligheid. De Sneekweek trekt veel toeristen uit het buitenland: Duitsers, Engelsen, Fransen… ik geef ze geen ongelijk: het is een mooie omgeving met veel water waar mensen graag van genieten.

Sneek heeft niet alleen de Sneekweek, Lonely Planet rekent Friesland tot de top drie vakantiebestemmingen in Europa. In de zomer behandel ik geregeld toeristen. Ik word ingeschakeld door bijvoorbeeld zeilscholen, vakantieparken of campings in de omgeving, die gasten met gebitsproblemen naar mij verwijzen. Het gaat dan om een gebroken prothese, pijnklachten, een beschadigde tand, een kroon die eruit gevallen is… De drukte in de zomer wisselt. Ik kan niet zeggen dat het op bepaalde momenten heel druk of juist rustig is.

In de planning houden we er wel rekening mee en blokken we altijd een paar tijdstippen per dag, zodat we als dat nodig is, mensen met spoed kunnen helpen. En als die uren niet gevuld worden? Dan kunnen we daar altijd eigen patiënten plaatsen.

‘Sneekweek is de leukste periode in het jaar’

Of ik tijdens de zomer wel eens bijzondere gevallen heb gehad? Door mijn jarenlange ervaring heb ik veel meegemaakt. Wat natuurlijk altijd vervelend is: als er een feest is geweest en er mensen zijn gevallen. Of toeristen die gaan fietsen en vallen. Dat zijn droevige dingen die gebeuren als mensen met vakantie zijn. Een ongeluk zit een klein hoekje. Er wordt hier ook de Elfmerentocht gehouden, daar gebeuren ook wel eens de nodige ongelukjes. Uitgeslagen elementen, abcessen, dat doe ik allemaal zelf. Patiënten met bijvoorbeeld een kaakbreuk verwijs ik naar de mka-chirurg.

Er werken vier tandartsen in onze praktijk. Omdat we in de zomertijd zelf ook op vakantie gaan, zorgen we ervoor dat er in elk geval altijd twee of drie tandartsen in de praktijk aanwezig zijn. De spoeddienst ’s avonds, in het weekend en op zon- en feestdagen wordt samen met de collega’s gedraaid in de door ons opgerichte Tandartsenpost in het Antonius Ziekenhuis te Sneek.

Buitenlandse toeristen betalen bij ons contant of per pin, daar doen ze ook niet moeilijk over. Ze krijgen de factuur mee en kunnen die vervolgens indienen bij hun eigen verzekeraar. Als de eigen tandarts van een patiënt het vraagt, sturen we een brief met meer informatie en foto’s. In de zomer is de sfeer anders: het is langer licht, mensen zijn vrolijker, gezelliger…

Er wordt ook minder gezeurd en ik heb in deze periode zelf ook een relaxter gevoel. Als ik aan het eind van de dag naar huis ga en ik zie de bootjes varen, ga ik zelf ook even het water op. Daar kan niets tegenop!!”