facebook

Ouders waarderen brief zorgverzekeraar over tandarts voor kinderen

Hans Scholten
2 minuten
Kind bij de tandarts
8 van de 10 ouders zouden het op prijs stellen als hun zorgverzekeraar ze laat weten dat tandartsbezoek van hun kinderen wordt vergoed. Dat blijkt uit het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. 

Een brief van de verzekeraar:

  • kan hen helpen om de juiste zorg te krijgen
  • kan duidelijkheid scheppen en
  • hoort als service volgens een aantal ouders bij het takenpakket van de verzekeraar, zo bleek uit het onderzoek van Nivel.

Brief van zorgverzekeraars komt eraan

Recent lieten zorgverzekeraars weten ouders van kinderen tot 18 jaar die niet bij de tandarts komen persoonlijk aan te gaan schrijven. Een dergelijke brief wordt dus op prijs gesteld. 

Proef van DSW was succes

De zorgverzekeraars sturen de brief om het aantal kinderen dat nu niet op controle komt te verlagen. Uit pilots bleek een dergelijke actie succesvol te zijn. Een proef van zorgverzekeraar DSW wees uit dat 43% van de aangeschreven ouders op de brief reageerde en alsnog met hun kind naar de tandarts kwam.

KNMT: goed voor de kindergebitten

De KNMT liet eerder bij monde van voorzitter Wolter Brands weten blij te zijn met de stap van de zorgverzekeraars:

'Wij geloven dat het gericht aanschrijven van ouders een substantiële bijdrage zal leveren aan een hogere opkomst bij de tandarts - en daarmee betere kindergebitten. Nu komt maar liefst een op de vijf kinderen niet op controle, en in sommige steden en regio's is de opkomst nog lager.’

Kinderen in achterstandssituaties bereiken

Brands:

‘Eerdere pilots hebben uitgewezen dat deze aanpak werkt. In het bijzonder hopen we dat kinderen in achterstandssituaties beter bereikt worden met de boodschap dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed uit de basisverzekering. Vaker dan kinderen uit kansrijkere gezinnen komen ze nu niet regelmatig bij de tandarts, wat tot onnodige gebitsproblemen kan leiden.'