Opgelet: phishingmail met 'nepklacht' in omloop

Karel Gosselink
2 minuten
Image
phishing-mail
Momenteel gaat er een phishingmail rond aan tandartspraktijken waarin een patiënt aangeeft slecht te zijn behandeld aan de balie en melding maakt van racisme. De afzender zegt hiervan een filmpje te hebben gemaakt en dreigt met openbaarmaking. Door op de link in de mail te klikken, zou je dat filmpje te zien krijgen. Mocht je de e-mail ontvangen, klik dan echter niet op de link!

Open de link niet en verwijder de e-mail!

Er zijn bij de KNMT meldingen binnengekomen van tandartspraktijken die eenzelfde soort mail hebben ontvangen van een zogenaamde patiënt. In de mail wordt de praktijk gevraagd een filmpje te bekijken via de bijgevoegde link. Het is zaak de link niet te openen en de mail te verwijderen.  

Phishing-mail: tips om veilig te blijven

  • Wees alert bij e-mailberichten van onbekende afzenders; open nooit zomaar een bijlage van een onbekende. Pas ook op met het klikken op links: cybercriminelen kunnen ook malware aanbieden vanaf websites. Zodra de gebruiker de website bezoekt wordt de malware in het systeem van de gebruiker geïnstalleerd.
  • Gebruik een antivirusprogramma en zo nodig ook nog een anti-malwareprogramma, zoals de gratis downloads van Malwarebytes.com.
  • Installeer updates van jouw software en besturingssysteem zodra ze beschikbaar zijn. 
  • Zorg voor back-ups van patiëntendossiers en persoonsgegevens van medewerkers. Maak er het liefst altijd 2; een back-up in een clouddienst opgeslagen (denk eraan om een dienst te gebruiken die automatisch back-ups maakt van jouw bestanden) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etcetera). Maak géén back-up meer nadat je ransomware hebt ontdekt; dan infecteer je de back-up ook!