facebook

Onderzoek: tandartsen willen meer bijdragen aan duurzaamheid

Karel Gosselink
2 minuten
duurzaamheid
Bijna 90 procent van de tandartsen zou meer willen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg. Dit blijkt uit onderzoek naar verduurzaming van de eerstelijnszorg dat onderzoeksbureau Rebel in opdracht van het Programma Duurzame Zorg dat het ministerie van VWS onlangs uitvoerde.

Winst behalen door duurzame energie en circulair werken

Aan het onderzoek (pdf) werkten 133 tandartsen mee op een totaal van 434 zorgverleners uit de eerstelijnszorg. De tandartsen gaven onder meer aan dat in tandartspraktijken nog de nodige winst kan worden behaald door verduurzaming van energie – bijvoorbeeld door zonnepalen en groene stroom – en door meer circulair te werken waardoor grondstoffen worden bespaard.

Richtlijn infectiepreventie wordt als belemmerend ervaren

Maar tandartsen ervaren ook enkele beperkende factoren om tot meer duurzaam werken over te gaan, blijkt verder uit het onderzoek. Zo wordt de financiering om duurzaamheid te bekostigen als beperking gezien, net als het feit dat men lang niet altijd bekend is met de verschillende mogelijkheden om te verduurzamen.

Ook zien tandartsen wet- en regelgeving als een grote beperking. Met name de richtlijn infectiepreventie, die voorschrijft dat bepaalde materialen na gebruik direct weggegooid moeten worden, wordt als belemmerend ervaren.

Brede motivatie onder zorgprofessionals om te verduurzamen

De onderzoekers concluderen dat verduurzaming van de eerstelijnszorg veel potentie heeft. Zowel onder huisartsen als tandartsen zijn er al verschillende koplopers die hun kansen benutten. Daarnaast is er een brede motivatie onder zorgprofessionals om op termijn ook die stap te zetten.

Als betrokken partijen - waaronder brancheorganisaties, professionals, bedrijfsleven en overheid - inspelen op de beperkingen die men ervaart, dan kan de motivatie worden omgezet in actie, aldus onderzoeksbureau Rebel.

Green Deal Duurzame Zorg

Om de zorg te verduurzamen hebben meer dan 200 partijen, waaronder de Rijksoverheid en brancheorganisaties in de zorg, de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Zij hebben met elkaar afgesproken de volgende doelen na te streven die passen bij de afspraken in het Regeerakkoord en het Klimaatakkoord:

  1. CO2-uitstoot terugdringen met 49% in 2030 en klimaatneutraal in 2050
  2. Bevorderen van circulair werken
  3. Minder medicijnresten in het oppervlaktewater
  4. Gezonde werk- en leefomgeving voor zorgpersoneel en patiënten

Lees meer over duurzame mondzorg

Advertorial

Laat u ook op zaterdag informeren over de nieuwste producten en laatste trends voor uw praktijk

E-dental

Het team van E Dental weet als geen ander dat u in verband met uw overvolle agenda tijd te kort komt. Een bezoek aan een Dental Depot is dan uiterst lastig in te plannen en schiet er vaak bij in. E Dental biedt hiervoor de oplossing. Iedere eerste zaterdag van de maand is hun moderne en gezellige showroom éxtra geopend. U kunt zich dan van 09:00 tot 14:00 uitgebreid laten informeren over de nieuwste producten voor uw praktijkvoering. Of u nu op zoek bent naar een behandelunit, afzuigmotor, behandelmeubel of röntgenapparaat, in de 400 m2 showroom vindt u een grote en afwisselende collectie aan hoogwaardig dentaal equipment in diverse prijsklassen. Ook kunt u in alle rust uw (ver)bouwplannen bespreken en kennis maken met het dentale bouwbedrijf E Build. E Build is dé bouwpartner die uw verbouwing compleet uit handen neemt en zorgdraagt voor een totale Turn-Key oplevering van uw project. Naast de zaterdag bent u uiteraard ook van harte welkom om E Dental showroom tijdens kantooruren te komen bezoeken. Wel word u vriendelijk verzocht om uw bezoek van te voren aan te melden. U kunt deze inplannen via: 088 6060 810 of op www.e-dental.nl. Bepaal zelf uw tijd en geef alvast uw interesses aan. Op deze manier kan uw bezoek goed voorbereid worden en kunnen de juiste specialisten u ontvangen. E Dental is zeer goed bereikbaar, heeft ruime parkeergelegenheid en is gevestigd op een centrale locatie langs de A15 in Alblasserdam tussen Rotterdam en Dordrecht. Het team van E Dental heet u van harte welkom.