facebook

NZa verlengt verruimde regels voor declaratie digitale zorg

Hans Scholten
1 minuut
Beeldbellen
De NZa heeft de per 1 maart dit jaar verruimde regels voor het leveren van zorg op afstand verlengd tot eind 2020. Daarnaast wil de zorgautoriteit de tijdelijke verruimingen vanaf 2021 structureel maken.

De NZa kijkt momenteel met beroeps- en brancheorganisaties in de zorg welke tijdelijke verruimingen voor digitale zorg per 2021 structureel in de regels kunnen worden ingevoerd. Ook vraagt ze uit welke verdere verruiming van de regels voor zorg op afstand nog mogelijk is.

Sinds 1 maart geldt dat wanneer de zorg volgens een reguliere prestatie ook op afstand plaats kan vinden, een tandarts hiervoor de bestaande prestatie in rekening mag brengen. Deze zorg op afstand moet de reguliere vorm van de zorg vervangen. Zo zou bijvoorbeeld een probleemgericht consult of beugelconsult op afstand kunnen plaatsvinden.

Tot ‘zorg op afstand’ horen (beeld)bellen, e-mailen, chatten, of contact dat verloopt via een patiëntenportaal.

Meer informatie over de mogelijkheden voor digitale zorg staat in de NZa-uitgaven 'Wegwijzer bekostiging digitale zorg' en de informatiekaart 'Zorg op afstand bij corona: hoe declareer je dat?

Lees ook: Aan de slag met beeldbellen? 10 tips en een webinar om je te helpen