Filters

Veilig Thuis

Nikolaj springt uit de stoel bij een poging tot sealen. Zijn vader wordt heel boos en dreigt fysiek te worden. Nikolaj is doodsbang. De tandarts besluit te stoppen en een nieuwe afspraak te maken. Dan vlucht Nikolaj achter de tandarts.

Met heel bange ogen zegt hij heel zachtjes: “Mag ik met jou mee naar huis?” Een moederhart breekt. Een moment om je armen om een kind heen te slaan…

Dit voelt niet goed. Ze informeert vader dat ze hulp gaat inroepen bij Veilig Thuis. Ze belt in haar kantoor. Nikolaj wijkt geen moment meer van haar zijde. De assistente houdt de vader in tandartskamer aan de praat, maar deze komt het kantoor binnenstuiven, begint te schreeuwen en drukt het telefoongesprek weg.

Mislukt, een uitzichtloze situatie. Vader wil zijn zoon pakken, maar dat lukt niet. Dan besluit hij moeder thuis te gaan halen. Nikolaj wordt beziggehouden. Er komt telefonisch bericht: “Politie is onderweg, door Veilig Thuis geïnformeerd”. Nikolaj wordt beziggehouden met papier en potloden. Op een klein velletje schrijft hij: “as jou vader je slaat is dat kindermishadeling”.

Later als de politie arriveert, komt er nog 50 euro - uit z’n zak 'om z’n mond te houden'. De politie wint het vertrouwen van Nikolaj. Hij vertelt onder andere dat hij geslagen wordt met een telefoonoplader. Trekt z’n broek omhoog: blauwe plekken. Inmiddels staan de ouders schreeuwend voor de praktijk. De politie verzoekt hen naar het bureau te gaan. Nikolaj gaat blij met de agenten mee. ’s Avonds worden drie kinderen uit huis geplaatst.

Nikolaj, ik hoop dat het goed met je gaat…

Dien Gambon