facebook

Nieuw testbeleid: zorgmedewerkers met milde klachten, laat je testen

Hans Scholten
2 minuten
Testen op Covid19
Het landelijke testbeleid op COVID-19 is aangepast. De IGJ roept zorgmedewerkers met klachten op zich te laten testen; de GGD's heten ze van harte welkom.

Uitgangspunten testen zorgmedewerkers

Vanaf nu kan elke zorgmedewerker met symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) die directe zorg (werkzaamheden binnen 1,5 meter) verleent aan een patiënt/cliënt getest worden. De medewerker moet door een bedrijfsarts of instellingsarts zijn doorverwezen en aangemeld zijn bij de GGD.

Meer informatie van de RIVM over het testbeleid van zorgmedewerkers

Testen bij de GGD's, na doorverwijzing

Dat testen kan bij de regionale GGD. Alle GGD’s hebben hiervoor een testfaciliteit ingericht en voldoende testafname-capaciteit om zorgmedewerkers met ziekteverschijnselen van COVID-19 te testen. 

Heeft u klachten en wilt u zich laten testen? Meld u zich bij uw leidinggevende en vraag welke arts is aangewezen om u door te verwijzen voor een test, waarschijnlijk de bedrijfsarts. Is er binnen uw instelling geen arts aangewezen die u kan doorverwijzen, neem dan contact op de GGD die hoort jouw woonplaats. De GGD plant vervolgens een afspraak met u voor de test.

Aan het testen zijn geen kosten verbonden. Voorwaarde is wel dat je klachten moet hebben. Geen klachten en toch willen testen? Dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Meer informatie over testen bij de GGD

Zoek de GGD die hoort bij jouw woonplaats

Voldoe je aan de voorwaarden maar lukt het niet om getest te worden? Meld het Ledenservice (per e-mail; zet in het onderwerp: 'coronatest') de KNMT bundelt de signalen en geeft deze door bij een landelijk meldpunt.

Is iemand in jouw praktijk positief getest op COVID-19? Meld het Ledenservice (per e-mail; zet in het onderwerp: 'positief getest'; anoniem melden kan; vermeld alsjeblieft wel de functie van de positief geteste persoon). Deze meldingen worden ter voorbereiding op het meldpunt Mondzorg Corona verzameld, waarmee de mondzorgalliantie beoogt de capaciteit van mondzorgverleners gedurende de COVID-19 crisis te monitoren.