facebook

Mondzorgcoaches nu ook in Heerlen aan de slag

Anita Zijlstra
2 minuten
Mondzorgcoach
Het consultatiebureau van de GGD Heerlen is uitgebreid met een mondzorgcoach die ouders en verzorgers van kinderen van 0 tot 4 jaar tips geeft hoe ze het gebit van hun kleintje(s) goed kunnen verzorgen. Ook adviseert de coach over gezond eetgedrag.

Dit initiatief is gestart dankzij de samenwerking van tandartskring Heerlen, de KNMT, Kindertandverzorging Limburg, zorgverzekeraar CZ, GGD Zuid-Limburg en de gemeente Heerlen in het kader van het onderzoek Gezonde Peutermonden van Hogeschool Utrecht, gericht op het inzetten van mondzorgcoaches op consultatiebureaus als reguliere zorg.

Nieuwe KNMT-voorzitter nauw betrokken bij project

Om het onderzoek te steunen, sloegen eerder al tandartspraktijken in Tilburg de handen ineen om coaches te leveren voor consultatiebureaus. Heerlen volgt nu, want ook daar gaat 1 op de 4 kinderen niet regelmatig naar de mondzorgverlener. En dat is zorgwekkend, aldus tandarts Hans de Vries, nauw betrokken bij het project. “Door het inzetten van een mondzorgcoach op het consultatiebureau, dat door 95 procent van de ouders wordt  bezocht, kan tandbederf bij jonge kinderen worden voorkomen. Ze worden door de coach begeleidt bij het aanleren van goede zelfzorg, gezond eetgedrag en regelmatig tandartsbezoek.”

Verbeteren van mondzorg jongste jeugd is speerpunt

De KNMT ondersteunt tandartsen die lokaal betrokken zijn bij op kinderen gerichte projecten. Om de mondzorg voor de jongste jeugd te verbeteren, richt zij zich tevens op goede publieksvoorlichting en wordt er nauw samengewerkt met de jeugdgezondheidszorg, GGD-en, gemeenten en zorgverzekeraars. Alle acties moeten ertoe leiden dat de groep jongste jeugd die naar de tandarts gaat in 2022 met 2,5 procent  stijgt.

Onderzoek Gezonde Peutermonden

Het inzetten van mondzorgcoaches op het consultatiebureau kan hier een belangrijke rol bij spelen. Via het onderzoek Gezonde Peutermonden van Hogeschool Utrecht wordt gemeten hoe de mondzorgcoach het beste geïmplementeerd kan worden en ondersteunen partners elkaar in hun samenwerking. Het project wordt gefinancierd met een RAAK MKB-subsidie.

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.