facebook

Mondzorgalliantie onderschrijft dringend advies dragen mondkapje

Hans Scholten
2 minuten
In de wachtkamer
Geldt het dringende advies om een niet-medisch mondkapje te dragen ook voor bezoekers van mondzorgpraktijken? Nee, de mondzorgpraktijk is geen publieke ruimte. Desondanks onderschrijft de mondzorgalliantie het advies binnen de ontwikkeling van de tweede golf.

Mondzorgpraktijk is geen publieke ruimte

Het dringende advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke ruimtes geldt niet voor mondzorgpraktijken. Deze praktijken worden namelijk niet gezien als een publieke ruimte.

Alliantie onderschrijft advies kabinet

De tweede golf is voor de Mondzorgalliantie van KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT nu reden om verder te kijken dan het formele standpunt en het huidige dringende advies te onderschrijven voor patiënten om de in de mondzorgpraktijk mondkapjes te dragen. 

Veilige en verantwoorde mondzorg via Leidraad

Mondzorgverleners werken sinds de uitbraak van de coronapandemie volgens de Leidraad Mondzorg Corona. Deze leidraad is een aanvulling op de richtlijn Infectiepreventie en zorgt er voor dat patiënten, na triage, op een veilige en verantwoorde manier de praktijk kunnen bezoeken en kunnen worden behandeld.

Verschillende omstandigheden

De Leidraad Mondzorg Corona is leidend. Het onderschrijven van het advies heeft de bedoeling om leden kritisch te laten kijken naar ruimtes en (door)gangen waarbij het voldoende afstand van elkaar houden in de praktijk niet altijd mogelijk is. In dergelijke gevallen is het dragen van een niet-medisch mondkapje een mogelijkheid om de risico’s te beperken - naast het aanpassen van de routing en het beperken van het aantal patiënten en bezoekers.  

3 veel gestelde vragen

Mag ik bezoekers en patiënten wel vragen om een mondkapje te dragen?

Ja, je mag bezoekers en patiënten wel vragen om een mondkapje te dragen, bijvoorbeeld als zij in de wachtkamer plaatsnemen. Laat de bezoekers dan voor het bezoek weten dat je dit op prijs stelt.

Mag ik bezoekers en patiënten weigeren die geen mondkapje willen dragen?

Nee, patiënten mogen niet geweigerd worden als zij geen mondkapje (willen) dragen, daarvoor ontbreekt een juridische grondslag. Het onderschrijven van dit advies heeft daar geen invloed op. 

Hoe zit het met mondkapjes en de mondzorgverleners in mijn praktijk (buiten de behandeling)?

Je instructierecht als werkgever brengt met zich mee dat je hen kunt vragen een mondkapje te dragen buiten de behandelsetting. Vooral wanneer de anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de gangen, kleedruimtes of de ruimte waarin geluncht wordt.

Rijksoverheid.nl: Dringend advies tot dragen van mondkapjes
 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.