facebook

Mondzorgalliantie: ga bij ketenzorg in gesprek over de continuïteitsbijdrage

Evert Berkel
2 minuten
Implantaatgedragen
Als een tandarts-implantoloog een continuïteitsbijdrage heeft aangevraagd en tandprothetische zorg gedurende de referentieperiode via hem werd gedeclareerd, moeten tandarts-implantoloog en tandprotheticus daarover met elkaar in gesprek gaan. Dat adviseert de Mondzorgalliantie.

De regeling continuïteitsbijdrage voorziet in situaties waarin de tandprotheticus als onderaannemer werkzaamheden verricht en het declareren van het aanmeten, vervaardigen en plaatsen van implantaatgedragen protheses via de tandarts-implantoloog verloopt. 

Geef deel continuïteitsbijdrage door

Hierbij is eerder het advies gegeven dat de tandarts-implantoloog een deel van de continuïteitsbijdrage doorgeeft aan de tandprotheticus, voor zover de continuïteit van het eigen bedrijf daarmee niet in gevaar komt. 

Passend binnen financiële ruimte continuïteitsbijdrage

Verder moeten de afspraken passen binnen de financiële ruimte die de continuïteitsbijdrage hiervoor biedt en voor het deel van de continuïteitsbijdrage waartoe de tandprotheticus heeft bijgedragen. Waarbij het ook van belang is dat bekend is welk deel van de bijdrage mogelijk nog door de tandarts-implantoloog aan de verzekeraar moet worden terugbetaald.

Onbedoeld nadelig voor tandprothetici

Met ingang van dit jaar (2020) is het inkoopbeleid van een aantal zorgverzekeraars aangepast. Sindsdien declareren steeds meer tandprothetici de implantaatgedragen protheses rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Bij het bepalen van de normomzet in het kader van de continuïteitsbijdrageregeling kunnen deze veranderingen onbedoeld nadelig uitpakken voor tandprothetici. Dit komt doordat de normomzet wordt berekend op basis van de oude situatie, waarin de zorg werd gedeclareerd door de tandarts-implantoloog. 

Deel omzet niet gelabeld

Een deel van de omzet van de tandprotheticus is daardoor niet als zodanig gelabeld. Hierdoor geeft een normomzet gebaseerd op de productie van de tandprotheticus in de referentieperiode (november 2018-oktober 2019) geen representatief beeld. 

Compenseren door tandarts-implantoloog

Volgens de hiervoor genoemde afspraak voorziet de continuïteitsbijdrage-regeling in de mogelijkheid om een deel van de gederfde omzet aan implantaatgedragen protheses die via de tandarts-implantoloog wordt gedeclareerd, gecompenseerd te krijgen door de betreffende tandarts-implantoloog. 

Ga met elkaar in gesprek

Voorwaarde hierbij is wel dat de tandarts-implantoloog gebruik heeft gemaakt van de continuïteitsbijdrage-regeling. Uiteraard staat het tandarts-implantologen vrij om hiervan af te zien. Indien en voor zover de tandarts-implantoloog een beroep heeft gedaan op de continuïteitsbijdrage en tandprothetische zorg gedurende de referentieperiode via de tandarts-implantoloog werd gedeclareerd, raadt de Mondzorgalliantie zowel de tandprotheticus als de tandarts-implantoloog aan hierover met elkaar in gesprek te gaan. 

Gerealiseerde omzet controleren

Verder de Mondzorgalliantie leden die van de zorgverzekeraars een tussentijdse afrekening hebben ontvangen om de gerealiseerde omzet uit het verstrekte overzicht met hun eigen administratie te controleren. 
 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.