Mondzorg in actie voor Oekraïne

Mark Zwartkruis
5 minuten
Oekraïense vlag met tekst: Mondzorg in actie voor Oekraïne
De heftige gebeurtenissen van de afgelopen weken in Oekraïne hebben niemand onberoerd gelaten. Het is een gekke gewaarwording dat er weer oorlog woedt in Europa en miljoenen Oekraïners moeten vluchten, of achterblijven in hun land waar ze in erbarmelijke omstandigheden en angst leven. Het is dan ook hartverwarmend hoeveel acties er zijn opgezet om deze mensen te helpen, ook vanuit de Nederlandse mondzorg. Ook bezig met een actie? Laat het ons weten! We verzamelen ze allemaal op deze pagina.

Inzamelingsacties

Medische & hygiëne hulpmiddelen - Irena Middeljans 

Via haar LinkedIn-pagina begon AIOS Orthodontie Irena Middeljans een inzamelingsactie voor de mensen in Oekraïne. Ze voelt zich verbonden met het land, omdat de familie van haar moeders kant daar vandaan komt en nog altijd aanwezig is. Dus besloot ze allerlei hulpmiddelen te verzamelen voor zowel persoonlijke hygiëne als medische toepassingen. 

“De spullen die we verzamelen gaan naar de mensen die nu nog in Oekraïne zijn. Ik hoop met mijn oproep bewustwording te creëren bij mijn tandheelkundige collega’s dat het niet perse een gelddonatie hoeft te zijn. Spullen zijn momenteel juist erg hard nodig, omdat de winkels ter plaatse vaak ook geen voorraden meer hebben. Dan valt er niks te kopen. Misschien ligt er in je praktijk nog een overschot van het één of ander of een la vol met tandpastas die net over de datum zijn. Echt alles helpt.” 

Heb je hulpmiddelen die je aan de actie van Irena wil doneren? Mail dan naar Irena_middeljans@hotmail.com

Hulpmiddelen & vluchtelingenvervoer - Remco Koop via de Ronde Tafel 

Remco Koop van mobiele mondzorgdienstverlener Omnios zet zich samen met organisatie de Ronde Tafel in voor de mensen in Oekraïne. Via een inzamelingsactie proberen ze de komende dagen zoveel mogelijk hulpmiddelen en donaties te verzamelen, voordat ze 18 maart afreizen naar de Oekraïense grens bij Polen. Daar zullen ze hulpmiddelen verspreiden en zoveel mogelijk mensen helpen. Op de terugweg zal er plek zijn voor 70 tot 80 vluchtelingen om mee te reizen naar Nederland, waar onderdak en eerste levensbehoeften verzorgd zullen worden. Wat een mooie actie!

Collega Remco helpen met zijn actie? Ga dan naar www.inactievooroekraine.nl

Tandheelkundige zorg voor vluchtelingen

Update: Vanwege het verzoek vanuit de GGD-GHOR om te helpen met de organisatie van tandheelkundige zorg voor Oekraïense vluchtelingen, heeft de KNMT verdere actie ondernomen en een inschrijflijst opgesteld voor praktijken. Praktijken die in staat zijn acute zorg te bieden aan Oekraïense vluchtelingen kunnen zich via de lijst aanmelden en worden indien nodig gecontacteerd door de gemeente. Het is niet langer de bedoeling om praktijken te benaderen die zorg hebben aangeboden via deze pagina. Daarom zijn de contactgegevens verwijderd. 

Gratis hulp bij pijnklachten en spoedgevallen - Vereniging van Iraans Nederlandse Tandartsen

De vereniging van Iraans Nederlandse Tandartsen is een landelijk initiatief gestart vanuit het motto: We have seen war, it's hell! Door hun eigen ervaringen met oorlog kunnen ze zich goed inleven in de situatie van de Oekraïense vluchtelingen en willen daarom gratis behandelingen aanbiedingen bij pijnklachten en/of spoedgevallen. 

Deze actie wordt gecoördineerd door Tandartsen I. Otaredian en R. Daneshvar. Tandarts Daneshvar zegt hierover: “Wij hebben ook oorlog meegemaakt. Velen van ons zijn als vluchteling naar Nederland gekomen. We leven zeer intens mee met onze Oekraïense lotgenoten. Dit zijn wij aan ons stand verplicht!”

Gratis behandelingen voor kinderen uit Oekraïne - JTV Mondzorg voor kids (meerdere locaties)

JTV Mondzorg voor kids in Oss zet zich in voor de jongeren onder de Oekraïense vluchtelingen. Kinderen uit Oekraïne kunnen bij hen terecht voor tandheelkundige behandelingen zonder daarvoor bij te hoeven betalen. Het gedeelte dat niet vanuit het CAK vergoed wordt, neemt de praktijk voor haar rekening. 

Gratis behandelingen voor Oekraïense kinderen met een beugel - ConfDent Ortho in Amstelveen

Afgelopen week had tandartspraktijk ConfDent Ortho in een medewerker van luchthaven Schiphol aan de lijn. Bij haar op het vliegveld stond een gevluchte, Oekraïense moeder wiens dochter last had van een prikkende beugeldraad. De vluchthavenmedewerkster hielp ze in hun zoektocht naar een tandheelkundige oplossing en de praktijk besloot deze hulpvraag te beantwoorden. Geïnspireerd door dit voorval heeft de praktijk aangeboden om alle Oekraïense kinderen met een beugel in de regio, gratis te behandelen!

Opvang en gratis spoedbehandelingen - Alexander Jakubov in Vaals

Tandarts Alexander Jakubov uit het Limburgse Vaals weet hoe het is om te moeten vluchten. Daarom doet hij van alles om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. Alexander woont afwisselend in Vaals en Düsseldorf en is begin deze week langsgegaan bij de vluchtelingenopvang in de Duitse stad om zijn huis daar aan te bieden als tijdelijke opvang. Ook wil hij de mensen helpen via zijn praktijk in Vaals. “Oekraïense vluchtelingen zonder verzekering, kunnen met acute pijn naar mij komen voor hulp en een spoedbehandeling. Deze mensen hebben iets vreselijks doorgemaakt en zijn voor dit soort zaken aangewezen op burgerinitiatieven. Wat ik kan doe ik graag.”  

Gratis noodzakelijke behandelingen - Happy Dental in Tilburg

In Tilburg staat een tandartsenpraktijk met Poolse roots: Happy Dental. Zij voelen zich verbonden met de Oekraïense vluchtelingen en besloten dan ook om actie te ondernemen. Medewerker Joanna Kulinska vertelt. “De praktijkhouder gaf al snel aan iets te willen doen voor de mensen die hierheen vluchten. Daarom zullen wij nu alle Oekraïense mensen met een vluchtelingenstatus, gratis noodzakelijke behandelingen aanbieden. Het is schrijnend dat dit niet gewoon meer in hun thuisland kan en we hopen ze hiermee te kunnen helpen.”

Gratis noodzakelijke behandelingen - Tandartspraktijk Blommers in Gorssel

Tandarts Blommers heeft een solopraktijk in het Gelderse Gorssel. Hij heeft zich bij ons gemeld, omdat hij samen met zijn team iets wou doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Daarom hebben zij besloten om gratis noodzakelijke behandelingen aan te bieden voor Oekraïense vluchtelingen die in de regio verblijven.

Update: Vanwege het verzoek vanuit de GGD-GHOR om te helpen met de organisatie van tandheelkundige zorg voor Oekraïense vluchtelingen, heeft de KNMT verdere actie ondernomen en een inschrijflijst opgesteld voor praktijken. Praktijken die in staat zijn acute zorg te bieden aan Oekraïense vluchtelingen kunnen zich via de lijst aanmelden en worden indien nodig gecontacteerd door de gemeente. Het is niet langer de bedoeling om praktijken te benaderen die zorg hebben aangeboden via deze pagina. Daarom zijn de contactgegevens verwijderd. 

Donaties

  • Tandartspraktijk Wermenbol uit Venlo doneert twee dozen met tubes tandpasta en de dagomzet van vrijdag 11 maart aan Giro 555. 
  • JTV Mondzorg voor kids doneert 5000 tubes Glansje tandpasta