facebook

Mondkapjesadvies Mondzorgalliantie voor patiënten in de mondzorg vervalt

Hans Scholten
1 minuut
Het mondmasker mag af, het hoeft niet
Vanaf zaterdag 26 juni vervalt bijna overal de verplichting om een mondkapje te dragen. Er komt dan ook een einde aan het dringende advies van de Mondzorgalliantie om patiënten en bezoekers te vragen mondneusmaskers te dragen in de mondzorgpraktijk. Ook medewerkers hoeven buiten de behandelingen om geen mondkapjes meer op.

Met het vervallen van het advies kunnen praktijken alsnog besluiten bezoekers te vragen een mondkapje te dragen. Dat kan bijvoorbeeld als het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Een mondzorgpraktijk mocht én mag dus zelf bepalen of ze patiënten (al dan niet dringend) adviseert om een mondneusmasker op te zetten.

Voor mondzorgverleners blijft gelden dat ze bij patiëntencontact met een afstand kleiner dan 1,5 meter - ergo, bij behandelingen - een chirurgisch mondneusmasker type II/R, of chirurgisch mondneusmasker type II in combinatie met een gezichtsscherm moeten dragen. De mondneusmaskers moeten na elke patiënt vervangen worden, en het gezichtsscherm moet dan gereinigd worden.

Het vervallen van het mondkapjesadvies heeft geen gevolgen voor de Leidraad Mondzorg Corona; de huidige versie 7.0 blijft gelden.

De Mondzorgalliantie is het samenwerkingsverband van KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT.