facebook

Mondkapje weer op meer plekken, geen consequenties voor de mondzorg

Hans Scholten
1 minuut
Mondkapje
Mondkapjes zijn vanaf zaterdag 6 november weer een 'must' op veel meer plekken, waaronder publiek toegankelijke gebouwen. Mondzorgpraktijken vallen daar niet onder. Patiënten mogen daar een mondneusmasker dragen, maar dat is niet verplicht.

1,5 meter terug; mondzorg hield zich daar al aan

Behalve een uitbreiding van de mondkapjesplicht kondigde minister-president Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november ook de terugkeer aan van ‘social distancing’, oftewel het dringende advies 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Voor de mondzorg heeft dat advies geen gevolgen omdat de huidige regels in mondzorgpraktijken dat ook al voorschrijven. 

‘Boostervaccin’ voor de zorg op komst

Minister De Jonge van VWS liet weten dat medewerkers in de zorg met direct patiëntencontact vanaf december uitgenodigd zullen worden voor een zogenaamde ‘boostervaccinatie’. Het ministerie is nog bezig met de exacte uitwerking van dit plan. De KNMT zal ervoor pleiten dat het ministerie mondzorgverleners meeneemt in deze uitwerking, zodat ook zij van een dergelijke extra vaccinatie gebruik kunnen maken. 

Wetgeving bredere inzet coronatoegangsbewijs in de maak

Tijdens de persconferentie werd ook bekend dat het ministerie van VWS wetgeving gaat voorbereiden die het (onder andere) mogelijk maakt dat bedrijven van hun medewerkers en van bezoekers een coronatoegangsbewijs mogen vragen. Naar verwachting zal deze wetgeving alleen werkelijkheid worden als de huidige maatregelen onvoldoende blijken om de negatieve trend in het aantal coronabesmettingen te keren. De KNMT volgt de ontwikkelingen op dit vlak uiteraard ook nauwgezet.