Modelovereenkomsten tandartsen geldig tot september 2026

Hans Scholten
2 minuten
Image
Patiënt in de stoel bij de tandarts in Winsum
Met ingang van 1 januari 2025 gaat de overheid de Wet DBA handhaven. Onderdeel daarvan is het uitfaseren van modelovereenkomsten. Bestaande modelovereenkomsten blijven geldig tot de einddatum. Dat betekent dat de modelovereenkomsten voor praktijkwaarneming en praktijkmedewerking door tandartsen tot 30 september 2026 gebruikt kunnen worden.

Dat volgt uit de Kamerbrief over het opheffen van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA, waarmee het kabinet schijnzelfstandigheid wil bestrijden. In de brief schetst het in grote lijnen hoe het de handhaving per 1 januari 2025 wil laten uitvoeren.

Gevolgen voor praktijkhouders

Vanaf dat moment moet de Belastingdienst de aard van de arbeidsrelatie met een zelfstandige collega toetsen en naheffingen van loonbelasting en sociale premies opleggen wanneer er sprake is van 'schijnzelfstandigheid' in de organisatie. Naheffingen kunnen bij werkgevenden worden opgelegd met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.

Gevolgen voor zzp'ers

Voor zzp'ers geldt dat ze met terugwerkende kracht hun zelfstandigenaftrek kwijtraken als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid constateert.  

Modelovereenkomsten tandartsen geldig tot 30 september 2026

Modelovereenkomst praktijkwaarneming en praktijkmedewerking

Het kabinet geeft in de brief verder aan dat de Belastingdienst per direct is gestopt met het goedkeuren van nieuwe modelovereenkomsten. Lopende modelovereenkomsten worden echter geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst. Dat betekent dat de modelovereenkomsten voor praktijkwaarneming en praktijkmedewerking door tandartsen tot 30 september 2026 gebruikt kunnen worden. Dit is bevestigd door de Belastingdienst.

Modelovereenkomst voor afspraken tussen tandartsen en mondhygiënisten

Er is daarnaast een modelovereenkomst van opdracht-mondzorgpraktijk, die specifiek bedoeld is om afspraken tussen een praktijkhoudend tandarts en een zelfstandig werkende mondhygiënist of juist in omgekeerde rol, vast te leggen. Die is geldig tot 1 januari 2028.

Geen modelovereenkomsten voor ondersteunende medewerkers

Er is geen modelovereenkomst die van toepassing op ondersteunende medewerkers, zoals (preventie)assistenten.

Modelovereenkomsten voor de mondzorg

Hier moet je op letten als je werkt op basis van een modelovereenkomst

Werk je als opdrachtgever of zzp'er met een modelovereenkomst? Controleer dan of je met de juiste versie werkt en of je geen wijzigingen hebt aangebracht in het modelcontract die kunnen wijzen op een dienstverband. Zorg er altijd voor dat je daadwerkelijk werkt zoals vastgelegd in de modelovereenkomst en je in de dagelijkse uitvoering geen regels of verplichtingen oplegt die eigenlijk alleen van toepassing zijn op werknemers. De Belastingdienst beoordeelt altijd de feitelijke manier van werken.

Ruimte houden voor zzp'ers in de (mond)zorg

Op dit moment verkennen we samen met coalitiepartners LHV, FMS en VvAA met de Belastingdienst en het ministerie van VWS hoe er voldoende ruimte kan blijven voor de inzet van zzp'ers in de zorg. Hierbij vragen we nadrukkelijk aandacht voor de specifieke situatie in de (mond)zorg. Ook blijven we onze zienswijze onder de aandacht brengen bij de Tweede Kamer. Anders dan de beroepsorganisaties zien de Belastingdienst en het ministerie van VWS alleen mogelijkheden voor zzp’ers bij waarneming. Het overleg met de overheid richt zich daarom op "ziek, piek en uniek" als ondergrens. 

Parallel aan onze belangenbehartiging werken we eraan om onze leden ook de komende periode zo goed mogelijk te helpen in te spelen op de nieuwe situatie. 

Dossier Wet DBA