facebook

Meewerken aan de richtlijn Sjögren: iets voor jou?

Mariska de Beijer
2 minuten
Vrouw drinkt een glas water
Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) start binnenkort de ontwikkeling van de richtlijn Topicale en systemische behandeling van het syndroom van Sjögren. Een veelvoorkomend gevolg van Sjögren is een droge mond. Daarom is bij de ontwikkeling van de richtlijn de expertise van een tandarts gewenst. Iets voor jou?

We hebben inmiddels een tandarts gevonden die mee werkt aan de richtlijn Sjögren. Wil je het voortaan als eerste horen als we weer een tandarts(specialist) zoeken die mee wil werken aan een richtlijn? Meld je dan aan voor de richtlijnenpool

In de nieuw te ontwikkelen richtlijn komen aanbevelingen te staan voor het gebruik van topicale en systemische behandeling bij het syndroom van Sjögren. Het doel van de richtlijn is om een uniform beleid te creëren. 

Wat is het syndroom van Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een systemische auto-immuunziekte die ontstaat in het afweersysteem. Bij patiënten met dit syndroom richt het afweersysteem zich deels op het eigen lichaam waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De speeksel- en traanklieren worden aangetast, met als gevolg een verminderde afscheiding van speeksel en tranen. Hierdoor ervaren vrijwel alle patiënten een droog gevoel in de mond en ogen.

Expertise tandarts gewenst bij ontwikkeling richtlijn

Omdat het ervaren van een droge mond een van de gevolgen van het syndroom van Sjögren is, is de expertise van een tandarts bij de ontwikkeling van de richtlijn gewenst. De tandarts en het mondzorgteam hebben namelijk een belangrijke rol bij het herkennen van het syndroom en het gezond houden van de droge mond.  

Wil je meewerken aan deze richtlijn? Meld je dan aan

Ben je tandarts en wil je meewerken aan de nieuwe richtlijn Topicale en systemische behandeling van het syndroom van Sjögren? Mail dan, onder vermelding van Richtlijn Sjögren, je naam en contactgegevens naar de KNMT Ledenservice. Dan nemen wij contact met je op. Aanmelden kan tot en met woensdag 31 maart.

Meld je aan voor de richtlijnenpool

Lijkt het je leuk om vaker mee te werken aan (het actualiseren van) richtlijnen voor de mondzorg en/of breder als de expertise van een tandarts gewenst is? Meld je dan aan voor de richtlijnenpool. Dan benaderen we jou als eerste als er expertise nodig is. Het staat je uiteraard vrij om richtlijnen waar je minder affiniteit mee hebt af te slaan. 

Aanmelden voor richtlijnenpool