facebook

Meerkosten door het coronavirus: compensatie op komst? 

Hans Scholten
2 minuten
Mondzorgpraktijken maken door de uitbraak van het coronavirus extra kosten voor de zorgverlening. Om ze daarvoor te compenseren is een regeling op komst die het mogelijk moet maken om deze meerkosten in rekening te brengen bij de zorgverzekeraar van de patiënt. Hoe staat het ervoor?

De mondzorgalliantie van KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT is momenteel in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland over de exacte invulling van de regeling. Ze werken aan afspraken op basis van recente regelgeving van de NZa. Daarin staat dat (mond)zorgverleners extra kosten in rekening kunnen brengen die worden gemaakt voor het leveren van zorg als gevolg van de corona-uitbraak en de richtlijnen van het RIVM. Deze kosten worden in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar van de patiënt.

Het kan hierbij, zo meldt de NZa, bijvoorbeeld gaan om meerkosten die samenhangen met extra persoonlijke beschermingsmiddelen, kosten voor het aanpassen van de praktijk of kosten voor het scheiden van patiënten met een (mogelijke) coronabesmetting van andere patiënten. 

De meerkostenregeling zal extra kosten die zijn gemaakt vanwege een lagere bezetting of inefficiency niet dekken; daarvoor is de continuïteitsbijdrage-regeling bedoeld. Voor CAM-praktijken worden aparte afspraken gemaakt.

De regels van de NZa over meerkosten gaan met terugwerkende kracht in op 1 maart 2020. Een einddatum is nog niet bepaald. 

Advies: houd gemaakte extra kosten goed bij

Hoe de regeling precies gaat werken is nog niet bekend. Tot de regeling er is, is het praktijken niet toegestaan extra kosten door te berekenen aan patiënten of zorgverzekeraars. De Mondzorgalliantie raadt aan extra gemaakte kosten goed vast te leggen. 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.