facebook

KNMT vraagt Den Haag woord te houden: stop met jaarverantwoording

Hans Scholten
2 minuten
Uitputtende bureaucratie
Bij monde van premier Rutte stelt het nieuwe kabinet dat het serieus werk gaat maken van het aanpakken van de regeldruk in de zorg. Voor de KNMT reden genoeg om samen met de partners van de Eerstelijnscoalitie de Tweede Kamer te vragen er bij het kabinet op aan te dringen woord te houden door de invoering van de jaarverantwoordingsplicht voor de eerstelijnszorg per direct te staken. 

De jaarverantwoordingsplicht geldt vanaf dit jaar ook voor zo'n 28.000 kleine zorgaanbieders in de eerste lijn. Zij moeten vanaf 1 januari 2023 jaarlijks informatie aanleveren over hun financiën, die deels openbaar gemaakt zal worden. 

De regeling, die kleine zorgaanbieders elk jaar opzadelt met uren extra administratie en dus ook met extra kosten, levert onaanvaardbare extra regeldruk op. Deze regeldruk zorgt ervoor dat minder tijd kan worden besteed aan de patiënten, terwijl de druk op de zorg – zeker in deze tijd – toch al ongekend hoog is en met de toenemende vergrijzing in de nabije toekomst ook niet zal afnemen. De schaarse handen voor de zorg moeten niet belast worden met nog meer onnodige administratieve lasten. 

En dat terwijl het beoogde doel, fraude tegengaan, tegelijkertijd niet met de jaarverantwoordingsplicht gediend is en zorgverzekeraars en toezichthouders (zoals de NZa) al allerlei mogelijkheden hebben om gericht te controleren en informatie uit te vragen bij individuele zorgaanbieders. Daar komt bij dat er binnen de eerstelijnszorg nauwelijks fraude voorkomt.

De Tweede Kamer spreekt donderdag 3 februari opnieuw over de regeling. Dat moment, en de ambitie die kabinet Rutte IV zegt te hebben om de zorg eindelijk echt te gaan 'ontregelen', grijpt de Eerstelijnscoalitie aan om nogmaals te pleiten een wettelijke uitzondering te maken voor kleine eerstelijnszorgaanbieders, en hun niet de jaarverantwoordingsplicht op te leggen. 

Bovendien heeft de Eerstelijnscoalitie er bij de minister op aangedrongen de invoering van de jaarverantwoordingsplicht in ieder geval uit te stellen, zodat kritisch naar de administratieve lasten kan worden gekeken. 

De Eerstelijnscoalitie is een samenwerkingsverband van de eerstelijnsorganisaties InEen, KNGF, KNMP , KNMT, KNOV, LHV, LVVP, NVvP, NVM-mondhygiënisten en ONT.

Brief verzoek stopzetten invoering jaarverantwoording (pdf)

Lees ook: Eerstelijns zorg verontrust door opleggen nutteloze extra administratie

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.