facebook

KNMT reageert op 'endo-onderzoek' RTL Nieuws

Anita Zijlstra
1 minuut
Behandeling
De meeste klachten en schadeclaims die tandartsen krijgen, gaan over wortelkanaalbehandelingen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van RTL Nieuws.

Claims

Het nieuwsprogramma onderzocht ruim 140 zaken van veroordeelde tandartsen uit de afgelopen vijf jaar. Van alle ingrepen komt de wortelkanaalbehandeling daar het meest voor. Twintig keer werd er een straf uitgedeeld, variërend van een waarschuwing tot een schorsing. De grootste verzekeraar van tandartsen, VvAA, vergoedt jaarlijks 60 claims. In 26 procent van de gevallen gaat het ook hier om een mislukte wortelkanaalbehandeling, meldt RTL. 

Reactie KNMT

De KNMT heeft RTL Nieuws desgevraagd laten weten dat het aantal tuchtzaken over een periode van vijf jaar een zeer beperkt aantal is gegeven het feit dat tandartsen zo’n 44 miljoen patiëntcontacten per jaar hebben. Er worden jaarlijks zo’n 450.000 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd. “Ondanks de complexiteit van de ingreep gaat het dus in de meeste gevallen goed”, aldus voorzitter Wolter Brands.

DETI

“Dat is vooral te danken aan de door de vereniging van endodontologen opgestelde beslisboom (DETI) op basis waarvan de moeilijkheidsgraad van de behandeling wordt bepaald. Aan de hand van dit protocol kan de tandarts beslissen of hij de patiënt doorverwijst naar een endodontoloog.”

Doorverwijzen

Lang niet iedereen hoeft dus te worden doorverwezen. Brands: “En dat is fijn, want als alle patiënten voor een wortelkanaalbehandeling naar de endodontoloog zouden moeten dan zou dat leiden tot forse wachttijden en tot het onnodig lang doorlopen met pijn voor de patiënt.”

Advertorial

Align Benelux Summit 2022 op 8 juli in Huis ter Duin

Align Summit Benelux 2022

Dit evenement is een geweldige kans om te luisteren naar toonaangevende sprekers zoals Kenji Ojima en Raman Aulakh, met hosts Rick Nieman en Michiel Vos. Begin of verbeter tijdens deze summit uw vaardigheden met het Invisalign systeem. Ook interesse?