KNMT bij KASSA over facings

24 januari 2019

Zaterdagavond 19 januari was voorzitter Wolter Brands live te gast bij KASSA. Het consumentenprogramma van BNNVARA besteedde uitgebreid aandacht aan facings en jongeren die een perfect gebit nog mooier willen maken.

Advies KNMT luidt terughoudendheid

De KNMT is geen voorstander van het te gemakkelijk plaatsen van facings, benadrukte Brands in de uitzending. “Het advies aan onze leden luidt terughoudendheid. Uiteraard staat het een patiënt vrij om te kiezen voor een cosmetische ingreep. Maar ook dan heeft de tandarts de verantwoordelijkheid duidelijk alle voors en tegens van een behandeling te schetsen en eventuele alternatieven voor te leggen, zodat de patiënt een weloverwogen keuze kan maken.”

Geen sprake van trend van tandartsen die zomaar facings plaatsen

Uitgangspunt daarbij is dat in principe geen gezond weefsel beschadigd wordt. Dat dit door veel KNMT-tandartsen wordt gehanteerd, blijkt wel uit het geringe aantal facings dat blijkens peilstation-onderzoek wordt geplaatst, aldus Brands. “Daarbij moeten we niet vergeten dat er ook facings worden geplaatst op een door iedereen geaccepteerde indicatie. Dus van een trend dat tandartsen klakkeloos facings plaatsen is althans onder KNMT-leden geen sprake.”

Zorgen over reclames met bekende Nederlanders en influencers

De voorzitter uitte overigens zijn zorgen over het reclame maken met BN'ers voor het plaatsen van facings in een gaaf gebit en over het actief inzetten van online influencers voor dergelijke cosmetische behandelingen. Brands zegde toe dat deze onderwerpen binnen de KNMT de aandacht zullen blijven houden.

 

Bekijk ook: KNMT in de media

1 reactie op KNMT bij KASSA over facings